Hlavní obsah

ČSSD si vymohla jednání o poplatcích, pak ho ale sama ukončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté si na středu vymohli ve Sněmovně jednání o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Když na bod došlo, program sami ukončili tím, že požádali o přestávku až do konce schůze. Důvodem bylo podle koalice to, že po tomto bodu mělo následovat jednání o vládním návrhu o změně v daních z příjmů, na jehož odmítnutí neměla opozice ve Sněmovně dost poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a ministr práce Petr Nečas (ODS)

Článek

Ve Sněmovně v tu chvíli chyběl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek, předseda strany Jiří Paroubek a ke konci jednání pak i David Rath, který za rušení poplatků horoval.

Sněmovna se tak nedostala k jednomu z hlavním programů schůze, který si na středu pevně stanovila.

Topolánek: Je to obstrukce

Žádost o přerušení a de facto ukončení jednání některé politiky rozladila. Premiér Mirek Topolánek to dokonce označil za "nebývalou obstrukci".

Místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal řekl, že ČSSD porušila dohodu z organizačního výboru, podle níž se o daních mělo jednat ve středu.

Zatím není jasné, kdy se sněmovna k návrhu dostane. "Vzhledem k tomu, že předseda klubu sociální demokracie mi ještě včera (v úterý) sliboval, že se to dnes projedná, tak to beru jenom jako informaci, jak vážně mohu brát sliby opozice," komentoval to ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle jeho slov členové ČSSD porušili svůj slib a zachovali se jako "uličníci z první třídy".

Vládní návrh počítá s tím, že proti platnému zákonu ponechá od příštího roku sazbu daně z příjmu na 15 procentech. Ta by přitom podle zákona měla klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za to by klesl odvod na sociální pojistné.

Šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček ale míní, že se jeho strana žádné obstrukce nedopustila. "Přestávka na klub je legitimním právem každého poslaneckého klubu. Naši kolegové z ODS tu věc používají také. My se prostě potřebujeme poradit, a proto jsme si tu pauzu vzali," řekl novinářům.

Upustili i od těžce prosazeného bodu

Strana si přerušení schůze vyžádal, když se jednalo o bodu, který si do jednání sama prosadila - zrušení části poplatků ve zdravotnictví.

ČSSD původně navrhovala zrušení všech poplatků, ale neuspěla. Přišla tedy hned s návrhem na osvobození důchodců, dětí a lidí s nízkým příjmem. Podle Ratha tak sociální demokraté "vykročili k názorům" lidovců a zelených. Právě menší vládní strany se k osvobození vybraných skupin kloní. Lidovec Ludvík Hovorka řekl, že návrh podpoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám