Hlavní obsah

Rus, který údajně chtěl nad ČR unést letadlo, zmizel

Právo, Novinky, Josef Koukal
PRAHA
Aktualizováno

Ruský podnikatel Jevgenij Dogajev (34), který měl v prosinci 2006 v opilosti hrozit únosem letadla nad Prahou a ve středu měl být vydán ruské justici, do letadla nenastoupil. Právu to potvrdila cizinecká policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jevgenij Dogajev

Článek

Dogajev měl podle informací Práva požádat o politický azyl, ne však v Česku, kde doposud pobýval, ale v některé z evropských zemí.

"Po své advokátce vzkázal, že je v nějaké jiné evropské zemi, kde požádal o azyl," řekla ČTK mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Zda budou policisté po Dogajevovi pátrat, záleží podle ní na rozhodnutí soudu a ruské strany.

Jevgenij Dogajev se měl ve středu v 11 hodin dopoledne dostavit na pracoviště cizinecké policie ruzyňského letiště. Krátce po poledni ho pak čekal let do vlasti a nástup do ruské vazební věznice. Ruská justice totiž jeho čin z prosince 2006 vyšetřuje nezávisle na českých orgánech.

„Mohu potvrdit, že pan Dogajev skutečně nedodržel dohodu a ve stanoveném termínu se na cizineckou policii nedostavil,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Bezprostředně jsme informovali orgány, které o jeho vydání rozhodly,“ dodala mluvčí.

V Praze podle ní na Dogajeva čekala ruská eskorta, ta ale odjela s prázdnou.

Porušení podmínek vydání pro Dogajeva znamená mimo jiné propadnutí dvoumiliónové kauce za propuštění z vazby.

Žaluje Česko o 250 miliónů

Dogajev se ještě před dvěma týdny v rozhovoru s Právem dušoval, že do Ruska sice nechce, ale splní svou povinnost a na letiště k vydání přijde. "Sice věřím, že mám pravdu v tom, že Česko porušilo zákon a moje základní práva, když mě vydalo do Ruska, ovšem jako řádný občan splním svůj slib, to rozhodnutí budu respektovat a na letiště se dostavím,“ řekl Dogajev Právu.

Na rozhodnutí o vydání Rusku si stěžuje i u Evropského soudu ve Štrasburku. ČR také zažaloval o 250 miliónů korun. Zdůvodnil to paradoxně tím, že zadržování v Česku omezuje jeho podnikání v Rusku.

Letadlo z Moskvy do Ženevy přistálo v Praze nouzově 28. prosince 2006. Dogajev incident na palubě nepopírá. Odmítá ale, že by chtěl letoun unést, jak tvrdí úřady. Přiznává, že se choval agresivně k personálu pod vlivem léků proti bolesti a vodky, kterou na ně pil. Nyní tvrdí, že v žádném případě nehrozil bombou, pokud letoun nepoletí do Egypta, jak tvrdí úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám