Hlavní obsah

Protest nacionalistů v Brně se změnil ve frašku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Halasně ohlašovaná akce, která se zvrhla ve frašku. Tak dopadlo setkání příznivců Národní strany před brněnskou mešitou. Nacionalisté tam chtěli protestovat proti pronikání islámu do České republiky a donutit místní muslimy, aby se omluvili za smrt českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Skupinka nacionalistů v čele s Janem Skácelem (vpravo) debatují u brněnské mešity.

Článek

Všech sedm nacionalistů se asi deset minut producírovalo před mešitou, někteří dokonce nahlédli dovnitř. Poté rozdali asi třem desítkám novinářů štvavý pamflet proti muslimům a tím akce skončila. „Muslimové se omluvili, takže jsme dosáhli svého,“ prohlásili nepříliš přesvědčivě nacionalisté.

Podle předsedy Islámské nadace v Brně Hasana Muneeba byla ale situace poněkud jiná. „My jsme se neomluvili, my jsme se už několikrát distancovali od jakéhokoli teroru. Vždyť se nemáme za co omlouvat, nic jsme přeci neprovedli. Chceme ale vyjádřit lítost a soustrast rodině pana velvyslance,“ prohlásil Muneeb.

„Máme tady rande“

Venku se nacionalisté snažili dokázat, že se na místě sešli jen náhodou. „Tady není žádné shromáždění, já tu mám rande, vždycky se scházíme tady,“ tvrdil před novinářům jeden z účastníků. Akce totiž nebyla řádně nahlášena, Národní strana ji prezentovala jen jako spontánní protest. Policie byla na místě v případě potřeby akci rozpustit, ve vytrvalém dešti ale vlastně nebylo ani co rozpouštět.

K většímu projevu se nechal strhnout jen místopředseda Národní strany Jan Skácel. „Nechceme, aby se tu opakovaly události z Francie, kde se zapalovala auta! Mešity se stávají symbolem terorismu. Nejde nám o muslimy, kteří tu žijí, ale přijdou další, přijdou radikální duchovní. My máme zatím výhodu, že je tu muslimů málo,“ hřímal před mešitou Skácel, kterému přizvukoval starší příznivce strany. „I málo je moc!“ rozčiloval se. Po asi deseti minutách se nacionalisté nenápadně vytratili a pokračovali na předvolební mítink do Ostravy.

Místopředseda Národní strany Jan Skácel v klubku novinářů. foto: Právo/Petr Kozelka

„Je to laciná snaha Národní strany zneužívat smrt pana velvyslance a snažit se na tom profitovat. Je to nechutné. Několik z nich skutečně vběhlo bez pozdravu do mešity, udělali si pár fotek a zas odešli. Šlo jen o provokaci, my jsme je nechali být, sem se může přijít podívat každý,“ dodal Muneeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám