Hlavní obsah

VIDEO: Podle Zemana míří česká politika do okresního přeboru

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman se ve středu zúčastnil slavnostního otevření kanceláře sdružení svých přátel a zahájení jeho činnosti. Kritizoval přitom úroveň české politiky, která se podle něj přesouvá z druhé do třetí ligy a míří do okresního přeboru. Kritizoval také "neschopné idioty, kteří touží jenom po korytech".

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Setkání sdružení Přátelé Miloše Zemana zahájil sám Miloš Zeman.

Článek

V sídle zemanovců v pražské Opletalově ulici se sešla Rada zakladatelů, jako host dorazila hlavní postava, kvůli které sdružení vzniklo - Miloš Zeman. Šéf sdružení Miroslav Grégr na úvod uvedl, že přemýšlel, jak setkání slavnostně zahájit. Pro velkou hlučnost zavrhnul gong a vybral zvon z Jižní Koreje.

Na ten pak zazvonil a k tomu samému vyzval Zemana. Expremiér pak na tiskové konferenci kritizoval úroveň české politiky. „Politika se dnes nachází na přechodu mezi druhou a třetí ligou a míří do okresního přeboru,“ uvedl.

Logo sdružení Přátelé Miloše Zemanafoto: Novinky

Řešení vidí v tom, aby do politiky vstoupili lidé se zkušenostmi z regionů. Sdružení má podle něj politiku kultivovat. „Kultivary dusí plevel. Plevel, to jsou neschopní idioti,“ uvedl Zeman a kritizoval „neschopné idioty, kteří touží jenom po korytech“. Ti se podle něj nachází v každé politické straně.

Vyjádřil se i k blížícím se krajským volbám. Na otázku, jak vidí šance ČSSD, nechtěl předpovídat, uvedl prognostické pořekadlo: „Předpověď se podařila, ale dějiny se posunuly jinam“. Zeman se také domnívá, že krajské volby nevyhrávají celostátní témata. Na ně se právě zaměřila ČSSD. „V krajských volbách spíše rozhoduje krajská tématika než tématika celostátní,“ sdělil.

Grégr: Poslanci ČSSD se bojí perzekuce

Grégr pak prozradil, že o sdružení se zajímalo asi 10 poslanců a senátorů ČSSD. Jména ale nesdělil. „Bojí se, aby nebyli nějakým způsobem perzekuováni,“ vysvětlil a dodal, že i v zásadách Charty 77 bylo možnost nezveřejňovat signatáře.

„Naprosto chápu obavu poslanců a senátorů, že se budou obávat o svoji budoucí existenci,“ uvedl k tomu Zeman. Ten uvedl, že současné vedení ČSSD je sdružení „jemně řečeno nenakloněno“.

Na tiskovou konferenci dorazil také volební lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. Zemana požádal, aby osobně podpořil senátního kandidáta sociální demokracie Jaroslava Sykáčka. „Aby lidem řekl, že politika se dá dělat jinak, než sprostě,“ sdělil k tomu Foldyna. „Největší lumpové zpravidla mluví uhlazeně,“ podotkl Zeman.

Foldyna také ve středu vstoupil do zemanovského sdružení, po tiskové konferenci odevzdal přihlášku. Na jednání sdružení dorazila řada exministrů z dob Zemanovy vlády, hudebník a bývalý poslanec ČSSD František Ringo Čech nebo třeba rektor Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jindřich Goetz.

Přišel i lobbista a bývalý Zemanův poradce Miroslav Šlouf, který v úterý oslavil 60. narozeniny. Po otevření kanceláře a tiskové konferenci následovala v prostorách sdružení malá oslava 64.narozenin Zemana, které má 28. září.

První velkou akci chystají zemanovci na sobotu 4. října, kdy se sejdou členové sdružení na ustavujícím shromáždění v pražském Kongresovém centru. Hlavním lákadlem přitom je plánované vystoupení Zemana. 30. října se pak expremiér chystá přednášet v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám