Hlavní obsah

Šéf podsvětí Mrázek chtěl využít i Paroubka

PRAHA

Dalším významným politikem, který figuruje ve spisu Krakatice, v němž policie mapovala prorůstání organizovaného zločinu do politiky, je předseda ČSSD Jiří Paroubek. Paroubek ale řekl, že jakoukoli spolupráci s podsvětím odmítá, a že požaduje zveřejnění policejního spisu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci

Článek

Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes. Paroubek měl být podle plánů kontroverzního podnikatele a lidí v jeho okolí nápomocen při koupi stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). Z telefonických rozhovorů z policejních odposlechů ale není zřejmé, zda se předseda ČSSD lobování za IPS aktivně zúčastnil.

V odposlechu rozhovoru realitního magnáta Luďka Sekyry s Mrázkem z roku 2000 podle MfD stojí: "Vzpomněl jsem si ještě na jednoho kamaráda Paroubka. Pokud bude problém, obrátíme se na něj". Paroubek byl v té době ekonomickým náměstkem pražského primátora a Mrázek chtěl využít jeho vlivných přátel. Mezi ně patřil i šéf Živnostenské banky Jiří Kurnet a Živnostenská banka v té době držela část akcií IPS.

V tiskové zprávě předseda ČSSD tyto informace odmítá. "Vylučuji, že bych měl cokoliv společného se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem či s osobami na něj napojenými," uvádí ve zprávě. Policejní spis Krakatice by podle něho měl být zveřejněn. "Jen tak se může zabránit účelovým manipulacím s informacemi, vyrábění nesmyslných konstrukcí a jejich mediálnímu zneužívání v předvolebním období," dodává.

Paroubek připustil, že se zná se Sekyrou i Kunertem. Podle odposlechů Paroubkovi v červnu roku 2000 Sekyra volal kvůli stavebnímu projektu v Praze 5 a žádal ho o schůzku. Paroubek setkání přijal.

Paroubek je již třetím politikem, který se podle policejních odposlechů dostal do centra pozornosti Františka Mrázka, jehož média označují za někdejšího vládce českého podsvětí. Z přepisů odposlechů vyplynulo, že přes své spolupracovníky se Mrázek snažil využít i někdejšího šéfa poslanců ODS a dnes jednoho z jejích rebelujících členů Vlastimila Tlustého a také ministra vnitra a místopředsedu ODS Ivana Langra. Oba nařčení popřeli.

Anketa

Měl by být zveřejněn policejní spis Krakatice s odposlechy?
Ano
96,2 %
Ne
3,8 %
Celkem hlasovalo 12764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám