Hlavní obsah

Hejtmany bolí z hádek ODS v Praze hlava

V krajích nejsme v Praze. To je asi nejstručnější vyjádření názorů hejtmanů ODS ke sporům špiček ODS. Ještě dodávají, že hádky v pražské centrále stranu poškozují, ale že jejich aktéři naštěstí nejsou na krajských kandidátkách. V každém případě netají, že z hádek v Praze před volbami je bolí hlava.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bém, Mirek Topolánek a Ivan Langer po zasedání výkonné rady ODS.

Článek

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann by, jak řekl, stranickým bossům nejraději uložil bobříka mlčení. „A to minimálně do 25. října, kdy končí druhé kolo senátních voleb. Případné vnitrostranické spory ať řeší kongres ODS,“ řekl Právu Zimmermann. Zároveň však doufá, že půtky posledních dnů výsledky krajských voleb neovlivní.

Optimističtí jsou i ostatní hejtmani. Jan Zahradník z jižních Čech přiznal, že se ani nesnaží zasahovat do dění ve vedení ODS. „Můj postoj není alibismem, nýbrž výsledkem vyhodnocení priorit v daném čase, podpořený vírou, že většina Jihočechů to také tak pochopí,“ zdůraznil.

Sváry před volbami ODS poškozují

„Můj názor je, že současná situace v ODS nás v krajských volbách poškozuje. Přesto věřím, že voliči budou spíš hodnotit práci krajských zastupitelstev a rozhodovat se podle jejích výsledků,“ řekl hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

Olomoucký hejtman Ivan Kosatík se také před volbami od centrály odstřihává: „Věřím, že si lidé uvědomí, že aktéři nejsou na kandidátkách pro krajské volby, a nenechají se ovlivnit,“ řekl Právu.

„Třenice ve vedení strany považuji za nešťastné,“ přidal se karlovarský hejtman Josef Pavel. Věří, že voliči se při volbách nebudou dívat, kdo se kde koupe ve vířivce či kde jsou jaké přestřelky.

„To, jestli aféry v Praze ovlivní naše úsilí a několikaletou práci pro kraj, se ukáže až za tři týdny. Já osobně však budu apelovat na naše příznivce, aby striktně oddělovali komunální politiku od té pražské,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Ivo Toman.

Navíc Jana Moravu nezná, ani nevěděl, že někdo tohoto jména ve Sněmovně za ODS vůbec pracoval. „Rozhodně si však přeji, aby se vše důkladně prošetřilo. Rozumní voliči jistě sami zváží, co se v kraji udělalo, ale obávám se, že aféry v Praze odradí mnoho voličů k volbám vůbec přijít,“ dodal Toman.

„Je to už klasika, že se v Praze v ODS opět hádají. Budu teď před volbami občanům především vysvětlovat, že současné spory nesmějí pokazit náš výsledek v krajských volbách,“ řekl Právu hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Také královéhradecký hejtman Pavel Bradík připustil, že třenice v centrále ODS mohou negativně ovlivnit výsledek voleb v kraji, ale zároveň neztrácí optimismus.

„Lidé dokážou rozlišovat a dobře vědí o rozdílech mezi centrální a krajskou politikou. Voliče mnohem víc zajímá, zda nám fungují nemocnice, zda se nám podařilo pohnout s dálnicí nebo zda nám funguje střední školství, nežli to, jestli se v Praze hádá Tlustý s Moravou, pak zase s Bémem nebo bůhví s kým,“ prohlásil hejtman.

Topolánek: může za to ČSSD a Tlustý

Premiér Mirek Topolánek v úterý před novináři na kritiku reagoval: „To, že jsou naši hejtmani nervózní, tomu rozumím velmi dobře, protože volby jsou už delší dobu ovlivňovány zvenčí.“ Vinu přitom vidí u soc. dem., která prý do krajských voleb vyslala „uměle vytvořené celebrity z klubu ČSSD, které nikdy nepracovaly a nebudou pracovat pro kraj“.

K námitce, že hejtmanům vadí spíše hádky ve vedení ODS, poznamenal: „Kauza, kterou přinesl poslanec Tlustý, zcela cíleně zrovna v této době, předvolební kampaň fakticky poškodila. My jsme si toho vědomi, všechny ostatní věci jsou spíše důsledky než příčiny.“

Ke své přestřelce s prvním místopředsedou ODS a pražským primátorem Pavlem Bémem, kterého Topolánek obvinil, že proti němu dlouhodobě jde, uvedl: „Politická strana nikdy není jednotná na povel, speciálně ODS. Já mám prostě jiný názor na vedení strany a jiný názor na ty kauzy, na příčiny, a to jsem pouze sdělil a neviděl jsem v tom žádnou přestřelku.“

Dění ve vedení ODS kritizují i pražští straníci. Právě do nich se Topolánek nedávno pustil. Předseda ODS v Praze 11 a pražský radní Jiří Janeček ke kauze Morava Právu řekl: „Mě to hrozně štve, že se takové věci vytahují na veřejnosti.“

Janeček je rozčarován, že se stala právě Praha předmětem kritiky, když prý vždy byla vůči Topolánkovi loajální včetně pražských poslanců. „Doufám, že to není hledání nějakého viníka za případně prohrané volby. Já doufám, že prohrané nebudou,“ soudí Janeček. Ten si také myslí, že by Topolánek měl mít na prosincovém kongresu vyzyvatele, protože v ODS musí jít o soutěž názorů. Bém tvrdí, že by proti Topolánkovi nešel. Janeček by rozhodnutí nechal na Bémovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám