Hlavní obsah

Lidovci nechtějí být v komisi, která bude šetřit kauzu Morava

Právo, Novinky, dan, trj
PRAHA
Aktualizováno

Lidovci nebudou zasedat v koaliční pracovní skupině, která by měla objasnit aféru kolem poslance ODS Vlastimila Tlustého a bývalého poslance ODS Jana Moravy. Podle Jaroslava Poláčka z tiskového oddělení strany, nechtějí poslanci "zasahovat do vnitřních záležitostí jiných stran."

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda strany Jiří Čunek

Článek

Vznik koaliční komise navrhla Strana zelených. Podle jejích představ měla mít komise devět členů, po třech z každé koaliční strany. Komise měla objasnit jednání aktérů kauzy Jana Moravy a Vlastimila Tlustého.

Podle Poláčka se vše ještě bude řešit po začátku jednání Sněmovny. Ta zasedne v úterý ve dvě hodiny odpoledne.

Zelení se nemohou dohodnut, zda členy vybrali

ODS i zelení do skupiny už své členy vybírali. Zelení se ale nemohou shodnout koho do ní nominovali a jestli to vůbec udělali. Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková tvrdí, že úterní jednání jejich klubu skončilo dříve, než kohokoli nominoval.

Šéf poslanců SZ Přemysl Rabas však tvrdí opak. „Ano, shodli jsme se, že by tam měl být Ondřej Liška, já, Olga Zubová, případně pokud by někdo z těch třech zákonodárců došel k závěru, že v té komisi nechce pracovat, tak jsou náhradnice Věra Jakubková a Kateřina Jacques,“ uvedl Rabas.

Pokud podle něho odmítne Zubová, nastoupit by měla Jakubková, a pokud odmítne i ona, bude v komisi jako třetí Jacques. „Nevíme, jak si to máme vysvětlit, ale opravdu se o tom nemluvilo,“ reagovala Zubová.

Morava odešel ze Sněmovny

Podle reportáže, kterou před časem odvysílala televize Nova, pověřil poslanec Morava fiktivní detektivní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl přimět k poslušnosti ve Sněmovně. Zároveň měl zájem o kompromitující fotky na Vlastimila Tlustého, které mu byly nabídnuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Bém: Tlustý musí rezignovat

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že poslanec Vlastimil Tlustý musí opustit řady...

Výběr článků

Načítám