Hlavní obsah

Těžce nemocné pacientce pomohla od bolesti opiátem, teď jí hrozí vězení

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Ztrátě pěti let svobody nyní čelí pracovnice Hospicového hnutí Vysočina za to, že pomohla těžce nemocné pacientce od bolesti. Podala jí ale lék, který smí předepsat jen lékař. A zejména původ léku je předmětem vyšetřování.

Článek

„Žena je podezřelá ze spáchání trestného činu nedovolené držení a výroba omamných a psychotropních látek a jedů,“ potvrdila informaci Právu jihlavská policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Jiné informace poskytnout odmítla, prý v zájmu vyšetřování. To probíhá již od konce července. Podezřelá pracovnice však dosud obviněna nebyla.

Veřejnost obeznámená s případem stojí vesměs na její straně, a to včetně týmu pracovníků dotčeného občanského sdružení. „Stojíme za ní. Z lidského hlediska udělala dobře, i když jednala v rozporu s nějakou právní normou tohoto státu. Bylo to totiž v zájmu pacientky, v nouzové situaci, kdy jiná pomoc nebyla dostupná. Navíc to bylo za přítomnosti a s vědomím rodiny nemocné. Dotyčná pracovnice má i nadále naší plnou důvěru,“ prohlásil předseda o. s. Hospicové hnutí Vysočina Vojtěch Zikmund.

Vyšetřovaná tak zůstala ve výkonu profese, jen se dočasně nebude věnovat přímé domácí péči o pacienty. Také manžel pacientky je prý s péči v Hospicovém hnutí spokojen, což bylo důvodem, že obnovil o ni žádost i na další období.

Podle zdrojů Práva věc odstartovala lékařská ordinace, kam asi šedesátiletá pacientka využívající hospicových služeb spadá. Odtud měla putovat stížnost na Krajský úřad kraje Vysočina. To potvrdila i vedoucí odboru zdravotnictví Věra Švarcová. „Stížnost k nám skutečně přišla a my jsme se v rámci svých pravomocí pustili do přešetření. Protože jsme zjistili, že lék velmi pravděpodobně podán byl, své šetření jsme zastavili a věc jsme předali policii. Podle mých informací totéž učinila i zmíněná lékařská ordinace,“ řekla Právu.

Mělo se jednat o opiát Sevredol. K tomu, kde ho vyšetřovaná vzala, se nikdo vyjadřovat nechce. Spekuluje se o tom, že zbyl po některém ze zemřelých pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám