Hlavní obsah

Výročí a demokracie

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 11. září 2001 je údajně svět jiný, aspoň podle tehdejšího proroctví amerického prezidenta. Nevím, jestli to tak lidstvo skutečně vnímá; vždyť pokud jde o terorismus, jako by byl dnes po těch dvou letech svět stále stejnější.

Článek

Hlavní strůjce útoku na Manhattan uniká a organizuje, nezvěstný je irácký diktátor. A pokud mám být aktuální, tak v Afghánistánu islámští teroristé zabili čtyři dánské humanitární pracovníky, hlavní strůjce atentátu na Bali se těší na mučednickou smrt, al-Kajdá shání v Saúdské Arábii pilota pro další sebevražednou akci, řecká ambasáda v Madridu se bojí dopisových bomb, před anglickou v Teheránu se střílí (jen v Česku prý nic bezprostředního nehrozí) a hlavně - konce izraelsko-palestinského krveprolévání se možná dočkají až naši vnuci.

Terorismus neskomírá, spíše bytní. Jeho spojenci se jmenují: Odhodlání, Intolerance a - naše Demokracie. Proč ta?

Jednak proto, že jsme nepochopitelně přesvědčeni o nutnosti vyvážet naši demokracii (funguje zhruba ve 20 státech) do jiných částí světa, i když nám tam na ni kašlou, považujíce to za kompromitující projev našeho provincialismu; jednak proto, že v demokratických zemích se teroristům vcelku pohodlně daří naplňovat jejich záměry. Jestli se tedy strůjcům masakru z 11. září něco povedlo, pak nastolit otázku, jestli by nebylo vhodné demokracii, předmětu naší pýchy, přistřihnout křidélka v zájmu zvýšené kontroly veřejného života a tedy bezpečnosti.

Protože z těchto slov bytostným liberálům jistě naskakuje husí pokožka, dodávám: čím je svoboda slova proti svobodě šířit po internetu návody na výrobu bomb, čím je svoboda pohybu osob proti svobodě najet s autem výbušnin do obchodního domu, čím je svoboda shromažďování proti svobodě vraždit ve jménu nějaké myšlenky nevinné civilisty?

Ruskem se právě šíří protesty proti zákonu dovolujícímu státní moci zlikvidovat noviny, pokud budou nevhodně (kdopak tu "nevhodnost" asi posoudí?) psát před volbami o kandidátech. Inu, taky se mi tahle resuscitace carismu-leninismu nelíbí. Jen aby to ale nebyla jedna z prvních vlaštovek ohlašujících našim demokratickým uším tuhou politickou zimu, a to nejen v Rusku.

Že se tak děje zrovna kolem výročí newyorské tragédie, je docela symbolické.

PRÁVO 11. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám