Hlavní obsah

Smlouva SOFA zveřejněna, Američané mají roční výpovědní lhůtu

– PRAHA

Ministerstvo obrany v pondělí zveřejnilo plné znění smlouvy upravující pobyt amerického personálu na americké protiraketové radarové základně v Brdech. Smlouvu, známou jako SOFA, podepsali v pátek ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates.

Foto: Lefteriis Pitrakis , ČTK

Robert Gates a Vlasta Parkanová podepisují smlouvu

Článek

Dohoda je například sjednaná na dobu neurčitou. Vypovědět ji může i jednostranně ČR i USA diplomatickou cestou. Výpovědní lhůta činí jeden rok.

Ve smlouvě SOFA, o které se jednalo 16 měsíců, je například stanoveno, že prostor základny zůstává českým majetkem. Američané na základně podléhají až na dvě výjimky české jurisdikci a osvobození od daní z příjmů se bude omezeně vztahovat jen na americké firmy a jejich zaměstnance, kteří obdobnou daň platí v USA.

Dohoda, kterou české ministerstvo obrany označuje za úspěch ve vyjednávání s americkou stranou, je v češtině k dispozici na jeho internetových stránkách. Materiál má 29 stran, preambuli a 34 článků.

SOFA je druhým z dvojice významných dokumentů spojených se vznikem české části amerického protiraketového deštníku. Vlastní dohodu o radarové základně podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová už v červenci.

Obě smlouvy chce česká vláda předat do Sněmovny co nejdříve, hlasovat by se o nich mělo zřejmě ještě letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

DOKUMENT: Smlouva SOFA (1. část)

Ministerstvo obrany ČR zveřejnilo smlouvu SOFA , která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků v ČR. Zde je první část jejího znění.

Výběr článků

Načítám