Hlavní obsah

Tank putuje z USA do českého historického muzea

Právo, Josef Koukal

Jeden z nejvýznamnějších sbírkových přírůstků očekává v těchto dnech Vojenský historický ústav Praha (VHÚ). Lehký tank LT vz. 35, který byl do výzbroje československé armády zařazen v polovině 30. let minulého století, podniká náročnou přepravu lodí z USA do Evropy. Veřejnosti bude oficiálně představen 11. listopadu na Den veteránů.

Článek

Ve své době představoval jednu z nejlepších konstrukcí své kategorie. V roce 1938 tvořily tyto tanky páteř československých rychlých divizí a významnou roli sehrály i v mobilizaci, kdy byly připraveny bránit Československou republiku před napadením ze strany nacistického Německa.

Po německé okupaci v březnu 1939 byly tanky převzaty do výzbroje německé armády a naprostá většina z nich byla zničena na frontách druhé světové války.

Tank je darem vlády Spojených států České republice. Podle mluvčího Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Reichla se o jeho zařazení do sbírek Vojenského historického ústavu osobně zasadila ministryně obrany Vlasta Parkanová.

„Tento dar je součástí vědecko-technické spolupráce, která byla nedávno zahájena,“ uvedl Reichl. Tank, který České republice darovaly Spojené státy americké, se dosud nacházel ve sbírkách U. S. Army Ordonance Musea v Aberdeenu.

Převoz tanku foto: Foto Ústav pro studium totalitních režimů

Byl vyroben v ČKD Praha pod výrobním číslem 10 112 a československá armáda jej pod evidenčním číslem 13 962 odebrala 15. září 1937, kdy byl zařazen do sestavy Pluku útočné vozby č. 2 se sídlem ve Vyškově. V září 1938 byl v době mobilizace zařazen do stavu 2. roty mobilizačního praporu lehkých tanků Lt.3 a působil v jižních Čechách a na Slovensku.

Po 15. březnu 1939 byl zabaven a zařazen do služby německého wehrmachtu. V závěrečné fázi bojů druhé světové války ukořistila tank americká armáda a posléze byl zařazen do sbírek muzea v Aberdeenu.

V noci na pátek středoevropského času byl naloděn v přístavu Baltimore na zaoceánskou loď a popluje do Hamburku, odkud bude na návěsu převezen do vojenského muzea v Lešanech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám