Hlavní obsah

Spor Béma s Topolánkem se vysvětlil, prioritou jsou volby

PRAHA

V neděli večer se v Praze sešlo grémium ODS. Nejvyšší představitelé strany Mirek Topolánek a Pavel Bém si na něm vysvětlili svůj spor. Podle nich je nyní klíčové se soustředit na krajské a senátní volby. Grémium doporučilo poslanci Vlastimilu Tlustému, aby se vzdal mandátu a odešel z ODS. O kauze bude v pondělí jednat výkonná rada strany.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pavel Bém, Petr Bendl a Petr Gandalovič přicházejí na grémium ODS svolané do ústředí strany na Jánském vršku v Praze.

Článek

Vedení největší vládní strany jednalo na Jánském vršku o situaci v ODS, kterou v neděli vyhrotilo obvinění premiéra Topolánka, že Pavel Bém a Vlastimil Tlustý po něm dlouhodobě jdou. Topolánek si vše s Bémem na grémiu vyříkali. Spory by neměly pokračovat a vše tím skončilo, řekl Právu předseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Můžu říct, že si to oba pánové i my ostatní členové grémia vyříkali, vysvětlili, jak kdo to myslel," řekl Nečas. Spor Topolánka s Bémem označil za komunikační šum ve vypjaté předvolební atmosféře. Podle něj ve straně "klid zbraní je, byl a bude".

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek opustil grémium víc než půlhodiny před jeho skončením s tím, že má ještě další program.

Tlustý by měl opustit Sněmovnu i stranu

Grémium doporučí pondělní výkonné radě návrh, aby Tlustý opustil nejen poslanecký klub, ale i ODS. Bém dosud tvrdil, že Tlustý by měl složit mandát, ale stranu neopouštět. Bém především kritizoval poslance Jana Moravu, který sháněl kompromitující materiály a ne Tlustého, jenž se nechal pro reportáž TV Nova vyfotografovat ve vířivce s modelkou. Topolánek viděl hlavního viníka v Tlustém.

ODS stojí za Langrem

Ministr vnitra Ivan Langer na grémiu vysvětloval kauzu Krakatice. I jeho jméno se objevilo na odposleších zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Grémium se jej plně zastalo, uvedli Bém a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Výsledkem jednání bylo, že policejní prezident má zajistit, aby nedocházelo k únikům policejních zdrojů.

Zleva Petr Tluchoř, Petr Gandalovič, Pavel Bém, Petr Bendl a Ivan Langer po jednání grémia ODS svolaného do ústředí strany na Jánském vršku v Praze foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

V sídle ODS na Janském vršku se sešli místopředsedové a předsedové parlamentních klubů strany. Užší vedení ODS se připravovalo na pondělní zasedání výkonné rady, na němž se chtějí regionální politici ODS dozvědět víc o kauze sbírání kompromitujících materiálů na politiky. Kvůli aféře už opustil sněmovní lavice poslanec Jan Morava. Jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý přes tlak většiny vedení strany odejít z řad poslanců i ODS odmítá.

Členové grémia i manažer strany Jan Kočí informace o schůzce do poslední chvíle tajili, nechtěli prozradit místo ani čas konání.

Reklama

Související články

Bém: Tlustý musí rezignovat

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že poslanec Vlastimil Tlustý musí opustit řady...

Podle Čunka žijeme v policejním státě

První místopředseda ODS Pavel Bém, předseda ČSSD Jiří Paroubek a vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se shodují, že by měl být zveřejněn celý policejní spis...

Výběr článků

Načítám