Hlavní obsah

Podle Čunka žijeme v policejním státě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První místopředseda ODS Pavel Bém, předseda ČSSD Jiří Paroubek a vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se shodují, že by měl být zveřejněn celý policejní spis Krakatice, který mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002. Čunek označil ČR kvůli kauzám odposlechů za policejní stát.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

Čunek označil za vážné, „jestliže tady s politikou hýbou policisté, kteří vynášejí protizákonně informace, které získali, a vynášejí je po dávkách, tedy po kapkách..." Podle něj opakovaně překračují pravomoce.

"Policisté, kteří mě šetřili od začátku, šetřili v naprosto protizákonném rozsahu, byli ve spolupráci s novináři a pracovali na objednávku," řekl. Na poznámku moderátora Václava Moravce, že ČR by v tom případě byla policejním státem, odvětil: "Já jsem o tom přesvědčen, že skutečně ano z nějaké části."

"Nevím, co je obsahem toho vyšetřovacího spisu. Když ho má novinář, tak já ho chci mít jako první místopředseda taky. Já říkám: dejte mi ho do ruky, já si ho přečtu a řeknu, jestli má pan Tlustý nebo pan Langer vyvodit osobní odpovědnost," řekl pražský primátor Pavel Bém. Bém řekl v Otázkách Václava Moravce, že pro rozumné řízení demokratické společnosti je nezbytné, aby tajné policejní nahrávky neměli v rukou novináři, ale orgány činné v trestním řízení.

Podle Paroubka by měl být celý spis zveřejněn, protože pokud není zveřejněn, tak je jenom účelově používán. Ze spisu opakovaně unikají informace do médií, naposled o napojení Vlastimila Tlustého a Ivana Langera na lidi kolem Františka Mrázka. Paroubek řekl, že pokud se to ODS hodilo, nic proti použití policejních složek ve volebním boji neměla. Teď si podle něj politici ODS vyřizují přes policejní složky účty mezi sebou.

To, že policejní odposlechy mají k dispozici média, je podle premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka "problém policie a tajných služeb a ten problém se datuje z doby, kdy to bylo normální, tedy za minulých vlád", uvedl v pořadu televize Prima Nedělní partie.

Reklama

Související články

Mrázek měl využívat vedle Tlustého i Langra

Vlastimil Tlustý nebyl jediným politikem, kterého údajně využíval kontroverzní podnikatel František Mrázek. Dalším měl být současný ministr vnitra Ivan Langer....

Výběr článků

Načítám