Hlavní obsah

Lítost nad smrtí velvyslance vyjádřili Topolánek i Schwarzenberg

Novinky, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v neděli vyjádřili lítost nad smrtí českého velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka. „Byl jsem bohužel ten, kdo musel rodinu obeznámit s tím, že se našlo tělo,“ řekl v TV Prima premiér Topolánek.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

„Pokud nám tělo vydají, je docela možné, že zítra bude převezeno do České republiky,“ řekl premiér s tím, že Žďárka velmi dobře znal a naposledy s ním hovořil v březnu, kdy byl ještě byl velvyslancem ve Vietnamu.

Pokud by se tak nestalo v pondělí, vyšle podle premiéra česká vláda do Islámábádu pro Žďárkovo tělo speciál.

„Já jsem ve stejném hotelu pobýval také. Pákistán se může zařadit mezi země jako je Írán nebo Severní Korea, pokud by v něm vyhráli islámští fundamentalisté,“ dodal Topolánek.

Schwarzenberg: zlu budeme čelit

Nejhlubší soustrast vyjádřil také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o tragickém úmrtí našeho velvyslance. Jeho smrt svědčí o tom, že se nás teroristé snaží zasáhnout na nejcitlivějších místech. Velvyslanec Žďárek statečně plnil všechny své úkoly v těch nejsložitějších a nejrizikovějších podmínkách. Jeho skon je pro nás zavazující: nesejdeme z cesty, zlu budeme čelit a bojovat s ním,“ uvedl Schwarzenberg.

„Jménem ministerstva zahraničních věcí, všech kolegů pana Iva Žďárka i jménem svým vyjadřuji svoji nejhlubší soustrast rodině a přátelům našeho velvyslance,“ dodal ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám