Hlavní obsah

VIDEO: Dny NATO přilákaly do Ostravy tisíce lidí

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ani špatné počasí nezabránilo tisícům lidí, aby v sobotu navštívili 8. ročník Dnů NATO na ostravském Letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Podle odhadu pořadatelů jich přišlo asi 35 tisíc.

Foto: Pavel Karban, Právo

V rámci 8. ročníku Dnů NATO se v Mošnově představil i třetí největší letadlo na světě, An-124 Ruslan.

Článek

Přehlídka moderní nejen vojenské techniky, kterou pořádá společnost Jagello 2000, se stala jednou z největších akcí svého druhu v Evropě. Letos na ni přiletěli letci a jejich stroje ze Španělska, Velké Británie a Nizozemska, svou činnost předvedly i jednotky české a polské armády, policisté, vojenská policie či příslušníci celní správy.

V rámci 8. ročníku Dnů NATO se v Mošnově představil i třetí největší letadlo na světě, An-124 Ruslan.foto: Právo/Pavel Karban

Už od ranních hodin proudily na plochu letiště davy lidí, aby využily dvouhodinové možnosti vidět na vlastní oči třetí největší letadlo na světě Ruslan, patřící ukrajinské společnosti.

V pravé poledne pak posádka An-124 za pozornosti všech nastartovala motory, odlepila se od země a po průletu nad Mošnovem se ztratila v mracích.

Kromě letadel ve vzduchu i na zemi si návštěvníci ostravského letiště „užili“ i ukázek pozemní bojové techniky. Tanky v nich hrály hlavní roli.foto: Právo/Pavel Karban

Své zájemce ale našly i ostatní bojové letouny, vrtulníky a pozemní technika. Tu měli lidé možnost vidět v ukázkách.

„Vypadá to, že všechno proběhne podle plánu,“ sliboval ještě v poledne šéf organizačního výboru Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

Velká část lidí čekala na vystoupení španělských pilotů ze skupiny Patrulla Águilla a Demo team nizozemského letectva.

Na letištní ploše byl k vidění i letoun americké armády.foto: Právo/Pavel Karban

V rámci slavnostního zahájení letošních Dnů NATO se dočkala udělení pocty, medaile Karla Kramáře za hrdinství, i pětice příslušníků 1. PRT Logar. Dva z nich už však jen in memoriam.

„Zajišťují bezpečí v nebezpečných regionech a zároveň tak zajišťují pro nás mír,“ prohlásil na adresu současných legionářů premiér Mirek Topolánek (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám