Hlavní obsah

Černé ovce zamotaly špičkám ODS hlavu

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

Pořádně zamotanou hlavu mají nyní občanští demokraté, když se chtějí zbavit ve straně svých nevyvedených členů. A na apely, aby dobrovolně opustili stranické řady, neslyší. „Nemám žádný nástroj, jak je přinutit,“ řekl na dotaz Práva místopředseda ODS Petr Gandalovič k Janu Moravovi a Zbyňku Fojtkovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

První z nich je hlavním aktérem skandálu kolem kompromitujících materiálů na politiky, druhý je obviněn z vraždy.

„Považuji to za pravomoc dotyčného místního sdružení, což je správné, a nebudu jim předepisovat, co mají dělat. To je skupina dospělých lidí, kteří se musejí rozhodnout. Pro mne to jakoby končí,“ poznamenal Gandalovič.

Morava se ve čtvrtek pochlubil, že rada neratovického sdružení mu nedoporučila pozastavit členství ve straně. O jeho osudu má rozhodnout sněm místního sdružení příští týden. „Institut pozastavení členství v tomto případě stanovy ODS neumožňují,“ řekl předseda neratovické ODS Aleš Dlouhý s tím, že to konzultoval s Hlavní kanceláří ODS.

To potvrdil Právu i bývalý volební manažer ODS, nynější senátor Jiří Oberfalzer. „Institut přerušení členství skutečně neexistuje. Je možné ze strany vystoupit a pak případně znovu členství obnovit,“ řekl.

Morava po vypuknutí aféry přitom veřejně říkal, že uvažuje o vystoupení z ODS, aby stranu nepoškodil. Jeho čtvrteční vyjádření překvapilo předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS). „Doufám, že se rozhodne, jako už se jednou rozhodl, to znamená, že naše řady opustí sám,“ řekl Právu. I na adresu Fojtka uvedl, že pokud takoví lidé mají osobní problémy, měli by okamžitě odejít z ODS. „Jaképak pozastavování členství. Odchod,“ zdůraznil. Dodal, že v případě prokázání neviny mají šanci se do strany vrátit.

„Měl by jít do prčic“

Předseda senátního ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS) vidí řešení v tom, že by Morava například mohl „přestat platit členské příspěvky nebo přestat chodit do sdružení“, dokud se vše nevyřeší.

„Tím by si své členství pozastavil sám. Nemusíme mít na všechno předpis. Měl by jít do prčic, ale mně také nepřipadá morální sedět ve vířivce,“ narážel na dalšího aktéra kauzy Morava, poslance Vlastimila Tlustého. Toho oblastní rada ODS v Rakovníku podržela.

Jako u Moravy by se mělo postupovat podle Kubery i v případě Fojtka. Za neštěstí považuje, že se do stranických funkcí dostávají příliš mladí lidé bez zkušeností.

„A co pak s nimi? Člověk přece musí být zralý na určité věci. A na argument, že tehdejší premiér Klaus si vzal do vlády mladého Ivana Pilipa, mám odpověď: ministr nemůže nic zkazit,“ řekl se smíchem. Děsí se představy, že by se mělo volit od 16 let, jak s tím přišli zelení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám