Hlavní obsah

Čtvrtek byl nejchladnějším dnem léta, na teploměrech bylo i -7,6 stupně

Právo, mák, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaně hluboko pod bod mrazu padaly ve čtvrtek na horách ranní teploty. Stanice na šumavské Horské Kvildě naměřila minus 6,5 stupňů Celsia, v Šindelové na Sokolovsku naměřili těsně u země dokonce –7,6 st., ve dvou metrech pak bylo jen o dva stupně tepleji.

Článek

„Byl to nejchladnější den léta, zatím je totiž ještě astronomické léto,“ řekl Právu pozorovatel z klimatologické stanice v Šindelové Rudolf Kovařík.

Takový mráz k tomuto datu podle něj nebyl několik let. „Řidiči se už musí připravit na to, že budou škrabat auta čím dál tím častěji,“ upozornil Kovařík. Také na Šumavě uhodily ve čtvrtek ráno mrazy, a těsně pod bodem mrazu bylo i v Českých Budějovicích.

„Ranní mrazy jsou u nás v září vcelku běžné. Rozhodně to není žádný rekord. Před šesti lety tady ještě kvetly muškáty a ráno bylo minus deset,“ sdělil Právu Karel Tittel z hydrometeorologické stanice na Horské Kvildě.

Průměr je o sedm stupnů výš

Podle meteorologů je září výjimečně chladné a teploty jsou hluboko pod průměrem. „Průměrná teplota na začátek září je asi 13 stupňů a v těchto dnech se pohybuje jen kolem šesti až sedmi stupňů,“ řekl Právu Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Lidé se však podle meteorologů ještě se sluníčkem definitivně loučit nemusí.

„Babí léto ještě neřeklo své poslední slovo,“ mínil v Šindelové pozorovatel. Odpolední teploty v následujících dnech se mají pohybovat mezi 10 až 13 stupni. Ráno lze ale očekávat přízemní mrazíky. „Má být i menší oblačnost,“ poznamenal Kovařík. Počasí posledních dnů ale prý nepotěší houbaře. „Růst hub nyní zpomalil,“ tvrdí Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám