Hlavní obsah

Kala: Ranincovy dokumenty nejsou nijak kompromitující

Právo, ČTK, ada, luk
PRAHA
Aktualizováno

Poslanec Juraj Raninec ve čtvrtek zveřejnil důkazy o tom, že se ve Sněmovně sbíraly kompromitující materiály na poslance. A to ještě dříve než propukla aféra Morava. Ve čtvrtek dokumenty předal šéfovi mandátového a imunitního výboru Miloslavu Kalovi (ČSSD). Podle Kaly ale nejsou materiály nijak kompromitující.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Juraj Raninec

Článek

Dokumenty, které má poslanec Juraj Raninec k dispozici, se týkají poslance ODS Libora Ježka. Ten v roce 2000 zavinil vážnou dopravní nehodu. Dokumenty podle Ranince pocházejí z mandátového a imunitního výboru, který tehdy rozhodoval o Ježkově vydání.

„To jsou materiály osm roků staré, takže jsme se dohodli s panem Ranincem, že je převezmu a odevzdám do archivu. Budu výbor informovat o tom, že mi je předal, ale myslím si, že zabývat se tím nijak nebudeme.“

Dokumenty podle Kaly nespadají do režimu utajení, nicméně je v nich celá řada osobních údajů, takže se na ně pravděpodobně vztahuje zákon na ochranu osobních údajů. Na dotaz, zda se jedná o zásadní kompromitující materiály, Kala odpověděl: „To určitě ne.“ V podobném duchu se vyjádřil i Raninec.

V dokumentech je například fotodokumentaci k nehodě, lékařské zprávy a policejní protokol.

"Já tomu v podstatě nerozumím, protože na tom materiálu nemůže být nic kompromitujícího. Byl to materiál, který byl čten u soudu, takže z logického hlediska to nemá žádný efekt," řekl Ježek. "Jak můžu někoho kompromitovat něčím, co je veřejné?" dodal.

Předseda Poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř v ČT24 řekl, že je spíše zajímavé, proč Raninec dokumenty měl dva roky u sebe a Ježkovi a vedení klubu o tom neřekl.

Ježek při nehodě zranil člověka

Ježek havaroval 10. prosince 1999 u obce Býkev na Mělnicku. Při nehodě byl těžce zraněn jeden člověk. Ježek požádal, aby Sněmovna vyslovila souhlas s jeho vydáním k trestnímu stíhání, protože je to jediná možnost, jak se může obhájit a prokázat svoji nevinu. Poslanci mu v březnu 2000 vyhověli a imunity ho zbavili.

Dokumenty z výboru unikly. Raninec tvrdí, že mu je doručil nyní už bývalý poslanec ODS Jan Morava se vzkazem "Juraji, tady máš nějaké čtení na dny volna. Myslím, že je to ten váš Ježek".

Morava měl s Ranincem kancelář, předtím v ní byl poslanec Tomáš Teplík, který byl v letech 1996 až 2002 členem právě imunitního výboru. Morava tvrdí, že složku měl od Teplíka a Raninec ji sám chtěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám