Hlavní obsah

Celý klub ODS bych vyhodil do povětří, řekl Bendl

Právo, Lukáš Bek, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odchod Jana Schwippela vyvolal další bouři v ODS. Svérázně zareagoval stranický místopředseda a středočeský hejtman Petr Bendl. „Poslanecký klub vyhodit do povětří celý, Poslaneckou sněmovnu zbourat, odvézt někam mimo republiku a oplotit. Hejtmani budou stát u vrat a budou pouštět ven jenom slušné lidi,“ uvedl pro ČTK šéf kraje, ze kterého pochází Vlastimil Tlustý i Schwippel.

Článek

Na dotaz Práva pak Bendl ke Schwippelovi poznamenal: „Pan poslanec jen přilil oleje do ohně v situaci, kdy se všechny regionální reprezentace ODS dlouhodobě snaží měnit situaci v krajích. Parlamentní úroveň v tuto chvíli ODS vůbec nepomáhá.“

První místopředseda ODS Pavel Bém na dotaz Práva zopakoval svou reakci, kterou uvedl už při Ranincově odchodu. „Je to pro klub ODS i vládní koalici věc nepříjemná, přesto nemáme jinou možnost, než s oběma poslanci dále komunikovat a jednat o podpoře vládních reformních zákonů, smlouvy o radaru, návrhu rozpočtu na rok 2009 nebo důvěře koaliční vládě.“

Bém již dříve pro Právo popřel spekulace, že by na prosincovém kongresu kandidoval na předsedu. Ve středeční MfD prohlásil, že Topolánkovi „v těžké, emočně vypjaté situaci poslední týdny prostě trochu ujíždějí nervy“. Ke kauze exposlance Jana Moravy poznamenal, že si klade otázku, jakou roli hrál poslanecký klub. Na rozdíl od Topolánka si nemyslí, že je ODS ve špatném stavu a rovněž Tlustého by k rezignaci nevyzýval.

Místopředsedkyni Sněmovny za ODS Miroslavě Němcové je Schwippelova odchodu líto, protože si ho vážila pro jeho orientaci v zahraničních otázkách. „Jeho argumentaci nesdílím a absolutně odmítám, že se tím (kauzou poslance Moravy) klub ODS odmítl zabývat,“ řekla Právu.

Němcové vadí, že Schwippel nekritizuje svého kolegu Ranince za to, že dva roky vlastnil kompromitující materiály na jednoho z poslanců ODS, které mu údajně dal Morava.

Bursík: rebelové z ODS mají vazby na Klause

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík odchod dvou poslanců ODS označil za vnitrostranickou záležitost. Nicméně dodal: „Nepochybně to souvisí s kongresem ODS. Nepochybně je tam vazba pan Schwippel, Raninec Tlustý i Bém, Klaus a já nevím kdo další.“

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek se nedomnívá, že je ohrožena koalice. „V tuto chvíli je to vnitřní záležitostí ODS, jejího vnitřního chodu,“ řekl novinářům.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič chce dál se Schwippelem a Ranincem jednat, protože nevyloučili podporu vládě. „Nicméně jejich krok ukazuje, že jim nejde o řešení uvnitř ODS, o naplňování programu ODS, že ty motivace jsou zcela jiné.

Reklama

Výběr článků

Načítám