Hlavní obsah

Moravu někdo řídil, jen nevím kdo, řekl Schwippel

PRAHA
Aktualizováno

Nezařazený poslanec Jan Schwippel, který ve středu opustil poslanecký klub ODS, je přesvědčen, že Jana Moravu v jeho počínání někdo úkoloval a řídil. Zároveň však přiznal, že neví, kdo by to měl být. Řekl také, že při případném hlasování o nedůvěře vládě, by se za současné situace za kabinet postavil.

Foto: Novinky

Jan Schwippel

Článek

Schwippel je přesvědčen, že více než poslední kroky poslanců Tlustého, Ranince i jeho samého, poškozuje ODS před krajskými a senátními volbami přístup vedení strany, který označil za "nedůvěryhodný, neférový a neseriózní".

Schwippel se nepokládá za spoluviníka celé kauzy, přestože on i Juraj Raninec nyní tvrdí, že již dříve existovaly jisté náznaky o nestandardním chování poslance Moravy. Jeho výroky prý považoval za "vychloubačství nebo žert," což je argumentace, kterou se proti nařčení, že věděl o Moravových aktivitách, bránil i šéf poslanců ODS Tluchoř, jehož odchod z čela klubu oba odstoupivší poslanci požadují.

Čerstvě nezařazený poslanec nepřímo naznačil, že je možné, že se v příštích volbách může objevit na kandidátce některé z pravicových stran. "Nabídky mám různé," odpověděl Schwippel na dotaz jednoho ze čtenářů.

Poslanec nevyloučil, že praktiky, které předvedl Morava, mohly být použity i letos na jaře při volbě prezidenta. O vystoupení z ODS Schwippel zatím neuvažuje, byť připustil, že má problém s praktikami, které uvnitř strany panují.

Jan Schwippel

Narozen 8. prosince 1966. Poslanec za Středočeský kraj. Ve sněmovně od července 2004. Pracuje v zahraničním výboru a výboru pro zdravotnictví.

Vystudoval VŠCHT v Praze. Pracoval mimo jiné v Akademii věd a na Technické univerzitě v německém Hannoveru či na Národním institutu pro aplikovanou vědu ve francouzském Toulouse.

V letech 2000-04 pracoval jako vrchní rada na ministerstvu zahraničí a jako specialista v Kanceláři prezidenta republiky. Členem ODS je od roku 1997.

Důvodem Schwippelova odchodu z klubu je stejně jako v Ranincově případu nesouhlas s přístupem vedení klubu i celé strany ke kauze poslance Jana Moravy. Oba nezařazení poslanci mají za to, že šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř věděl o Moravových aktivitách, které byly zachyceny v reportáži, kterou před časem odvysílala televize Nova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám