Hlavní obsah

VIDEO: Poslanecký klub ODS ztratil dalšího člena, odešel Schwippel

Právo, ada
PRAHA
Aktualizováno

Klub poslanců nejsilnější vládní strany tento týden přišel o dva své členy. Po Juraji Ranincovi klub ODS ve středu opustil i Jan Schwippel. I on byl členem takzvané Tlustého platformy uvnitř ODS.

Článek

Dvaačtyřicetiletý Schwippel své rozhodnutí oznámil v úterý dopoledne šéfovi klubu Petru Tluchořovi. V rezignačním dopise zdůvodnil, že nesouhlasí s přístupem vedení klubu ke kauze Morava, který prý nemá zájem kauzu objasnit a ani neumí zaručit, že se to nebude opakovat. Schwippel uvedl, že je schopen zvážit svůj návrat do klubu, pakliže šéf Tluchoř odstoupí.

Schwippel i Raninec tvrdí, že právě Tluchoř věděl o aktivitách Jana Moravy, který se snažil získat kompromitující materiály na jiné poslance. Vedení ODS přitom stojí za tím, že vše byla Moravova soukromá aktivita.

Tlustý se nechal nafotit ve vířivce s figurantkou a tyto fotografie se posléze fiktivní agentura zřízená TV Nova pokoušela prodat. Morava o ně měl zájem, po zveřejnění případu se vzal poslaneckého mandátu.

Tluchoř fotografie doslovně neodmítl. Morava v reportáži uvedl, že se Tluchoř zajímal, zda se prodávají jednotlivé či jako celek.

Šestice bezprizorních

Schwippel i Raninec patří do skupiny rebelujících poslanců kolem Vlastimila Tlustého, spolu s ním odmítli například vládní návrh na majetkové vyrovnání státu s církvemi.

Sám Schwippel uvedl, že v drtivé většině bude i nadále hlasovat s koalicí, pakliže návrhy nebudou v zásadním rozporu s programem ODS. Koalici nepodpoří v případě návrhu na zvýšení daní, ratifikaci Lisabonské smlouvy a nehodlá hlasovat proti vetu prezidenta.

Ve Sněmovně je nyní celk:30 hostem, na chatem už šest poslanců, kteří nepřísluší k žádnému klubu. Z ODS tento týden odešli dva, ČSSD opustili už čtyři zákonodárci - Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf.

Jan Schwippel byl zvolen za střední Čechy, ve Sněmovně je členem zdravotního a zahraničního výboru.

Morava se mandátu už vzdal i oficiálně

Devětadvacetiletý Jan Morava oznámil minulé pondělí, že se vzdává poslaneckého mandátu. oznámení ale doručil předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi až tuto středu. Poslancem se tím stal Miroslav Jeník, který složí 23. září slib.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Raninec opustil klub ODS

Rebelující poslanec Juraj Raninec opustil klub ODS ve Sněmovně. Členem strany zůstává. V pondělí to oznámil předsedovi klubu Petru Tluchořovi.

Výběr článků

Načítám