Hlavní obsah

Praha po 25 letech opět zažije velkou vojenskou přehlídku

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Oslavy 90. výročí vzniku samostatného státu 28. října se odehrají ve velkém stylu. Armáda předvede 190 kusů techniky. Centrem města projede spanilá jízda 90 autoveteránů. V pražských ulicích navíc vznikne obsáhlá expozice o tom, jak v průběhu desítek let vypadal běžný život.

Článek

Největší pozornost přitáhne vojenská přehlídka. Už proto, že poslední se konala na Letenské pláni v roce 1985 ke 40. výročí konce druhé světové války.

Kromě sedmnácti stovek vojáků dorazí do Evropské ulice i hasiči, policisté, někteří na koních, a zdravotníci. Evropská je spojnice mezi ruzyňským letištěm a Letnou, která je teď rozkopaná kvůli stavbě tunelů. Na své si přijdou milovníci letecké techniky, které bude k vidění na dvě stovky kusů.

.:Letoun L-39 Albatrosfoto: archiv PRÁVA

Nízko nad domy mají proletět gripeny, bitevníky L-159 i bojové a nákladní vrtulníky. Projedou i nové tatrovky a landrovery, k vidění bude těžká technika, například tanky, bojová vozidla pěchoty, houfnice a lehká obrněná vozidla.

Na přehlídku se chystá i prezident Václav Klaus, který po ní tradičně udělí nejvyšší státní vyznamenání. Mezi oceněnými budou i vojáci, kteří prošli bojovými misemi v Afghánistánu.

.: Vojáci v historických uniformách prvorepublikové armády.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Praha zažila velkou vojenskou přehlídku k 60. výročí konce války. Tehdy ji ale pořádaly historické kluby a nadšenci, nikoliv armáda. Ta odhaduje náklady na letošní akci na zhruba 15 miliónů korun.

Bude i fronta na banány

Podle jednoho z pořadatelů Jiřího Kunce přijede do Prahy z celé republiky i 200 historických aut. „Devadesát vybraných veteránů se účastní jízdy centrem Prahy,“ řekl Právu.

Unikátní bude výstava, kterou organizátoři připravují na Příkopech, na Můstku a na Staroměstském a Jungmannově náměstí. Tam na jeden den vytvoří expozice, které budou informovat o historických obdobích republiky.

Lidé si budou moci prohlédnout, jak se žilo za první republiky, za války, za komunistů i po sametové revoluci. „Chceme, aby se tam každý našel. U každé expozice budou figuríny: otec, matka, dítě a kočárek v dobovém oblečení. Potom uniformy vojáků, policistů, letušek. K vidění tam budou auta, vojenská, policejní i obyčejná,“ uvedl Kunc.

K příležitosti výstavy vytisknou i zelené pětikoruny z roku 1963 a rozdají je lidem, kteří za ně budou moci koupit půl kila banánů. „Aby i mladí zažili, co to je fronta na banány,“ podotkl Kunc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám