Hlavní obsah

Bém k odchodu Ranince: násilí plodí násilí

Právo, gö, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Juraje Ranince, který v pondělí kvůli Moravově kauze vystoupil z poslaneckého klubu ODS, se v pondělí nepřímo zastal první místopředseda strany Pavel Bém. Ten na dotaz Práva krok svého stranického kolegy komentoval: „Silová řešení vždy vyvolávají silové reakce. Násilí plodí násilí a válka válku. Ranincův hlas nám může chybět při hlasování o radaru, rozpočtu nebo o důvěře vládě.“

Článek

Moravův příběh je podle Béma „smutným zrcadlem selhání politika, ale i nekompromisním zrcadlem neudržitelnosti současného volebního systému. Politická korupce a dnes už i vydírání skončí pouze za předpokladu, že nalezneme odvahu k zásadním změnám na českém politickém kolbišti.“

Předseda Senátu Přemysl Sobotka je na adresu Ranince, který je ze stejného, tedy Libereckého sdružení ODS, naopak kritický: „Bohužel, naivní politik z České Lípy nepochopil, že dobrovolné členství v politické straně s sebou nese také zodpovědnost. On odchodem z klubu prokázal, že je stále naivní, a tím pádem já jeho odchodu nelituji.“

Je také přesvědčen, že by měl odejít z ODS. „Protože je člověkem, který destruoval a nebyl loajální, měl by opustit i ODS,“ řekl Sobotka. Mrzí ho, že se Raninec neprojevil víc už před volbami. „Nikdy by na kandidátce Libereckého kraje nebyl,“ prohlásil.

Ranincovým krokem byl zaskočen místopředseda klubu Jan Bürgermeister. „Vyčítal jsem panu Ranincovi již před týdnem, že na klubu mlčí, ale od novinářů se dozvíme spoustu jeho názorů. Bohužel tento způsob odejití z klubu se dozvídáme takto, nedá se nic dělat,“ řekl Bürgermeister Právu. Důležité pro něho teď je, nakolik zůstane Raninec věrný programu ODS, zda bude hlasovat s vládou.

Poslanec ODS Jan Vidím, který s Ranincem působí ve výborech pro obranu a pro bezpečnost, na dotaz Práva reagoval: „Já nevím, co si pod tím pan Raninec představuje, že odstupuje z klubu. Na jednání klubu si fakt nevzpomínám, že by mluvil o vystoupení.“ Na druhé straně podle svých slov moc překvapen není.

Pokud jde o rebela Jana Schwippela, jeho odstoupení by Vidíma mrzelo: „Znám ho jako velmi hloubavého a chytrého člověka.“ Vidím je, stejně jako Schwippel, ze středočeské ODS.

Reklama

Související články

Poslanec Raninec opustil klub ODS

Rebelující poslanec Juraj Raninec opustil klub ODS ve Sněmovně. Členem strany zůstává. V pondělí to oznámil předsedovi klubu Petru Tluchořovi.

Výběr článků

Načítám