Hlavní obsah

Bém by byl lepším předsedou ODS než Topolánek, řekl Raninec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec Juraj Raninec, který v pondělí kvůli Moravově kauze vystoupil z poslaneckého klubu občanských demokratů, přiznal, že předsedu ODS Mirka Topolánka před dvěma lety na kongresu nevolil. „Říkám to otevřeně, byla to tajná volba, takže určitě bych ho nevolil ani teď,“ uvedl v rádiu Impuls.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Juraj Raninec (vlevo) a Jan Schwippel

Článek

Podle něj by byl lepším předsedou pražský primátor Pavel Bém než Topolánek. Dodal, že primátor má dobrý kredit a je oblíbený u veřejnosti.

Raninec řekl, že situace ve straně se zhoršila po odchodu Václava Klause z čela ODS. Na otázku, zda by Klaus byl znovu dobrým předsedou, odpověděl: „To v každém případě.“

Má prý důkaz o shromažďování kompromitujících materiálů

Raninec v rádiu Impuls tvrdil, že má písemný důkaz o tom, že bývalý poslanec jeho strany Jan Morava mohl shromažďovat kompromitující materiály na politiky. Dodal, že je připraven vypovídat před případnou sněmovní vyšetřovací komisí a před policií a důkaz jim předložit.

"Nechci naznačovat a chci to říct na tom fóru, které je k tomu příslušné (komise a policie)... Dalo by se říct, že mám jeden písemný důkaz," řekl Raninec.

Morava se podle nedávno odvysílané reportáže TV Nova snažil sbírat kompromitující materiály na své spolustraníky a další politiky. V reportáži padla zmínka i o tom, že citlivé a zneužitelné údaje by mohly unikat i z bezpečnostních služeb. Morava se minulý týden vzdal poslaneckého mandátu.

Raninec a další ze stranických rebelů Jan Schwippel hrozili odchodem z poslaneckého klubu ODS, pokud v jeho čele zůstane Petr Tluchoř a pokud se případ nevyšetří. Podle obou zákonodárců totiž šéf klubu o Moravových snahách věděl.

Raninec dnes svou hrozbu naplnil a klub opustil. Jako hlavní důvod uvedl to, že vedení sněmovní frakce občanských demokratů a většina jejích členů "nemá vážnější zájem" se kauzou zabývat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám