Hlavní obsah

Topolánek: klidně budu vládnout v demisi

PRAHA

K vyjádření nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů z 200. ČSSD již ztratila čtyři přeběhlíky, má 70 poslanců, komunisté 26. V případě, že by se pět rebelů ODS a zelených k ČSSD přidalo, vláda by padnout mohla. Ale premiér Mirek Topolánek zachovává klid.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Není vyloučeno, že to je proto, že znovu získal nějaké další hlasy z ČSSD. Topolánek má ale zřejmě i další důvod ke klidu. Podle rozhovoru pro pondělní Hospodářské noviny by v případě pádu jeho kabinet vládl dál v demisi během českého předsednictví v EU v prvním pololetí 2009 a sněmovní volby by se konaly nejdřív na podzim příštího roku.

Ústava neobsahuje žádné lhůty. Toho Topolánek využil už v roce 2006, když po pádu své první vlády sice demisi na Hrad prezidentu Klausovi přinesl, ale v demisi vládl další tři měsíce – až do jmenování nové vlády. Přitom oslabení Topolánka by Klaus nyní zřejmě přivítal, jak už ukázalo jeho hodnocení aféry tak odlišné od oficiálního stanoviska ODS. Klaus je čestný předseda Topolánkovy strany.

Od pádu vlády k předčasným volbám je v Česku daleko. Bez politické dohody napříč Sněmovnou není prakticky možné je vyvolat. Proto je téměř bez šancí záměr některých soc. dem. zkusit předčasné volby už na jaře 2009 společně s volbami do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Morava je v hledáčku komise pro BIS

Jan Morava by měl i přes svou rezignaci na poslanecký mandát některé okolnosti kauzy spojené se shromažďováním kompromitujících materiálů vysvětlovat...

Výběr článků

Načítám