Hlavní obsah

Rebelové napínají ODS, někteří podporují komisi ke kauze Morava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí, jak se zachovají rebelové z koaličních stran, se přiblížilo. Někteří z nich otevřeně podporují záměr ČSSD ustavit sněmovní vyšetřovací komisi ke skandálu ODS s vydíráním. Zvažují i postup při hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ODS Juraj Raninec (vlevo) a Jan Schwippel

Článek

Poslanci ODS se rozhodují, zda zůstanou ve sněmovním klubu této strany, nebo definitivně odejdou poté, co minulý týden klub podpořil ve funkci šéfa Petra Tluchoře. Ten je podle vyznění reportáže o skandálu, podle rebelů z ODS i zelených v pozadí těchto praktik.

Poslanci kolem Vlastimila Tlustého Jan Schwippel a Juraj Raninec jsou rozhořčeni postupem vedení ODS, které podle nich rozpoutalo jednostrannou nepřátelskou atmosféru ve straně právě vůči Tlustému.

Rebelové se podle svých nedělních vyjádření možná přidají k hlasování o nedůvěře vládě a k podpoře vzniku vyšetřovací komise. Její ustavení navrhne podle svého sobotního rozhodnutí klub ČSSD, a to s podporou komunistů. O jejím vzniku rozhoduje plénum Sněmovny.

„V ODS vznikla atmosféra strachu“ Schwippel včera v ČT upozornil: „Každý soudný a nestranný divák si musí klást otázku, zda ještě žijeme v dem. společnosti, zda se politická moc získává ve svobodných volbách, nebo na základě korupce a vydírání.“

Podle něj „je nezbytné, aby lidé, kteří se podíleli na sbírání kompromitujících materiálů, případně byli ochotni je využít v politickém boji, odešli z funkcí nebo byli postaveni před soud. Postup vedení ODS mne nepřesvědčil, přijalo černobílý popis situace, vznikla atmosféra strachu, manifestačních usnesení, pořádání honu na čarodějnici – na Vlastimila Tlustého.“

Centrála ODS v sobotu oznámila, že k výzvě stranického grémia a poslaneckého a senátního klubu ODS, aby se po Moravovi vzdal poslaneckého mandátu i Tlustý, se už připojily Regionální rada ODS Plzeňského kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubicka, Jihomoravského kraje, či řada oblastních (okresních) rad – Frýdek-Místek, Ústí nad Labem, Praha 3 či Kroměříž.

Jak rozsáhlá bude vzpoura v ODS?

Celkem 96 hlasů obou stran nemusí k naplnění obou záměrů opozice – vznik komise a nedůvěra vládě – stačit. Rozhodnou tedy právě rebelové z vládních stran. Kromě tříčlenné skupiny kolem Tlustého a dvou zelených poslankyň je otázka, jak se zachová třeba Eva Dundáčková, Jan Klas (oba ze středočeské ODS), kteří občas nehlasují s koalicí, nebo Alena Páralová (Pardubicko).

Ta nedávno vedla minivzpouru proti ministru práce Petru Nečasovi a s dalšími rebely byla při hlasování ve Sněmovně úspěšná.

Raninec Právu řekl: „Já jsem pravicový politik a nemám zájem pomáhat levici.“ Stejně jako Schwippel uvedl, že není žádný přeběhlík.

Zubová doufá, že premiér "vyčístí chlív"

Zelená Olga Zubová, proti níž směřoval záměr Jana Moravy z ODS, na otázku, zda bude hlasovat pro nedůvěru vládě, v ČT odpověděla. „To je otázka předčasná. Nechci na ni teď dávat odpověď. Předpokládám, že premiér dostojí svému slibu na sjezdu SZ. Vyčištění Augiášova chléva nespočívá ve Sněmovně v tom, že se zbavíme poslanců Moravy nebo Tlustého. To je jen začátek.“

Zubová nechce kauzu skončit konstatováním, že za vše může jeden mladý poslanec. „V reportáži se mluvilo o tom, že jde o stranický úkol. Musí se vyšetřit, kdo je za to zodpovědný. Minimálně předseda poslaneckého klubu (ODS Petr Tluchoř) by měl vyvodit důsledky,“ dodala Zubová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám