Hlavní obsah

Tlustého proti Topolánkovi podpořili lidé s možnými vazbami na ČSSD

– PRAHA
Právo, Jiří Ovčáček

Petr Cibulka, manžel fotografky Michaely Cibulkové, která vystoupila na obranu poslance ODS Vlastimila Tlustého proti premiérovi Mirkovi Topolánkovi, je společníkem a dlouholetým přítelem Jiřího Chvojky, který nyní pomáhá soc. demokracií ve volební kampani. Jde o kauzu údajného Topolánkova slibu fotbalistovi Milanu Barošovi poskytnout desetimiliónovou dotaci na jeho plánované sportovní hřiště pro mladé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Měla to být oplátka za Barošovo pózování na billboardech ODS. Podle Tlustého Topolánek svůj slib nesplnil a Baroš nic nedostal. Topolánek tvrdí, že Barošovi nic nesliboval.

Cibulková však v tisku obvinila premiéra ze lži, když řekla, že Topolánkův slib Barošovi slyšela na vlastní uši. Její výpověď však nemusí být zcela nezainteresovaná. Mezi Tlustým, Chvojkou a podnikatelem Petrem Cibulkou totiž existovaly ještě nedávno velmi úzké vazby. Chvojka byl v parlamentních volbách v roce 2006 manažerem Tlustého kampaně a spolu s Cibulkou byli také v úzkém kruhu jeho poradců v době, kdy byl Topolánkovým ministrem financí.

O tom, že Cibulka měl u Tlustého vliv, svědčí střet s náměstkem ministra financí Eduardem Janotou. Ten byl Tlustým odvolán poté, co kritizoval inzeráty o velkých státních dluzích, za kterými byl i Cibulka. Cibulka je členem představenstva Spolku proti nemravným cenám elektřiny (SPONEL), kterému šéfuje právě Chvojka.

Není bez zajímavosti, že téma vysokých cen elektřiny si vzal za své i Tlustý, který přitom tvrdí, že s oběma již nemá nic společného. Chvojka, který je majitelem PR agentury Extendr, v roce 2006 vymyslel pro ODS cestovní kampaň „road show“, které se zúčastnil jak Tlustý, tak Topolánek. Obdobnou road show nyní podnikají sociální demokraté.

Schůzky s členy soc. dem.

Mozaiku vztahů mezi soc. dem. a Tlustým a jeho lidmi dokresluje i informace o tom, že se rebelující poslanec sešel počátkem letošního dubna v restauraci Hubert v Hluboké nad Vltavou s nynějším volebním manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem. Mělo prý jít o církevní restituce, ale Tlustý to popřel.

Premiér Mirek Topolánek se v pátek odmítl zabývat Tlustého tvrzením, že nabízel Barošovi za pomoc před volbami úplatek ze státní kasy, i přes tvrzení Cibulkové, která uvádí, že tomu tak bylo. „Já se tím slizem nemíním probírat,“ řekl Topolánek ČTK.

„Pokud se mě ptáte, jestli jsem slíbil panu Barošovi výstavbu hřiště, tak já vám řeknu, že ne. Ale kdybych to udělal poté, co nesplnil podmínky, tak by mu ministerstvo financí, které je odpovědné, tu dotaci nedalo,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám