Hlavní obsah

Hrozba terorismu aktivovala krizový štáb

ČTK, Pavel Blažek
PRAHA

V souvislosti s informacemi sobotního vydání deníku Bild o možné přítomnosti teroristů v Česku byl aktivován Ústřední krizový štáb. "Aktivovali jsme krizový štáb, který však zatím nezasedl," řekl v pondělí na tiskové konferenci policejní prezident Jiří Kolář.

Foto: Helena Kulhánková

V sobotu 13.11. teploty atakovaly dvacetistupňové teploty.

Článek

Podle Koláře policie nyní vyhodnocuje informační zdroje zpravodajských služeb a bezpečnostní situaci na území republiky. "Policisté již střeží vybrané objekty, které by mohly být cílem teroristického útoku," upřesnil Kolář s tím, že se v dohledné době nechystají taková bezpečnostní opatření, která by měla pro občany České republiky konkrétní dopad. "A to ani na hranicích," dodal. Uvedl, že český krizový štáb zasedal například po teroristických útocích na Spojené státy v roce 2001.

Policejní prezident odmítl sdělit jakékoli bližší informace o teroristických skupinách, které již mají na našem území působit. Nepotvrdil ani zprávy o zatčení skotského příslušníka podzemní teroristické složky Irské republikánské armády Michaela Dicksona českými policisty. "Nebudu je ani vyvracet," poznamenal Kolář. Přiznal, že v případě Dicksona irská vláda nepožádala Českou republiku o právní pomoc či jeho vydání.

Bild ve svém sobotním vydání s odvoláním na Německou zpravodajskou službou a Spolkový kriminální úřad informoval o dvou desítkách teroristů, kteří se s padělanými doklady chystají do Německa, Česka, Francie a Británie.

Předseda české parlamentní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Klas v sobotu pro ČTK uvedl, že disponuje informacemi z této oblasti, "které mají určitou pravděpodobnost". Klas uvedl, že o problému terorismu jednal počátkem týdne s ředitelem BIS Jiřím Růžkem. "Shodli jsme se, že tento problém se samozřejmě dotýká i ČR. Nespoléhejme na to, že budeme ostrůvkem věčného klidu v rozbouřeném moři; proto BIS velice pečlivě monitoruje všechny tyto informace a prověřuje je a předává vládě, která zodpovídá za protiopatření," řekl Klas.

Reklama

Výběr článků

Načítám