Hlavní obsah

Úřady neslyšící matce odebraly dítě a předaly ho italskému otci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BECHLÍN

Sociální pracovníci a policisté ve středu odebrali neslyšící matce v Bechlíně na Litoměřicku jedenáctiletou dceru a předali ji jejímu italskému otci. Řekla to babička dívky Gabriela Ungerová. Mluvčí litoměřické policie Alena Romová potvrdila, že případu policisté asistovali.

Foto: Profimedia.cz

Otec si údajně od policie a exekutorů dívku převzal a odjel. Ilustrační foto

Článek

Podle Ungerové rozhodl o vydání dívky otci litoměřický soud. Tvrdí, že její neslyšící dcera s vnučkou odešly z Itálie, kde tamní soud rozhodl částečně ve prospěch otce. Matka prý odešla proto, že její otec dceru obtěžoval, například ji vášnivě líbal. Případ údajně řešila policie, která prý činy otce označila jen za nevhodné chování.

Dívčina matka České televizi řekla, že dcera je pravděpodobně již v zahraničí, pravděpodobně v Itálii. Otec si údajně od policie a exekutorů dívku převzal a odjel. Od té doby o dívce matka nic neví.

Ungerová tvrdí, že soud o vydání dívky rozhodl i přes to, že psychologické posudky říkaly, že dívka má zůstat u matky a může se svobodně rozhodnout. Matky se údajně nezastal ani Mezinárodní úřad pro ochranu práv dětí.

Návrat do Itálie prý může dívce způsobit trauma

Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, která je s případem seznámena, postup českých úřadů kritizuje. Podle ní existují dva znalecké posudky, které říkají, že návrat do Itálie dívce způsobí trauma. Také prý potvrzují dívčina slova o tom, jak jí otec obtěžoval.

Za těchto okolností se podle Vodičkové úřady nemusely řídit Haagskou úmluvou a dívku vrátit otci, ale měly přihlédnout k přání dívky, které je více než deset let a je velmi inteligentní. Podle ní ale takto v Česku na rozdíl od jiných evropských zemí úřady nepostupují.

Případy exekucí dětí vzbudily v minulosti pozornost médií i veřejnosti. Před pěti lety si exekutor přišel pro tehdy desetiletého Jana Kotana. Chlapec po zákroku skončil v péči psychiatrů. Soud před časem nařídil i odebrání Sáry Baraové matce. Dítě poslal za otcem do Portugalska.

Na začátku srpna podepsal prezident Václav Klaus novelu občanského soudního řádu, která počítá se změnami v případech dětí, o něž se rodiče přou. Děti by podle ní nemusel hned odebírat exekutor. Rodina by nejprve měla podstoupit terapii nebo by jí k dohodě měl pomoci vyškolený prostředník.

Jen pár týdnů by navíc mělo soudům trvat také řešení takzvaných mezinárodních únosů dětí ze smíšených manželství, kdy potomka do jiné země odveze jeden z rodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám