Hlavní obsah

VIDEO: Lidovci se distancovali od kampaně Evropě to osladíme

PRAHA
Aktualizováno

KDU-ČSL se v úterý po jednání předsednictva a celostátního výboru distancovala od vládní kampaně Evropě to osladíme, která byla představena před blížícím se předsednictvím ČR v Evropské unii. Lidovci jsou přitom součástí vlády. Prý s nimi ale nikdo kampaň nekonzultoval.

KDU-ČSL je proti předsednické kampaniVideo: ČTK

 
Článek

Předseda strany Jiří Čunek řekl, že spojení osladit někomu něco je v češtině vnímáno spíše negativně a heslo by rozhodně nemělo EU stavět do pozice instituce, které je potřeba něco "osladit".

Podle místopředsedy strany Davida Macka je skandální, že tvůrce kampaně Alexandr Vondra koaliční partnery nekontaktoval, budou si to prý pamatovat. "Mělo to být překvapení, a to se povedlo, ale nebylo to překvapení pozitivní," řekl.

Spoty představila vláda minulý týden. Mají obyvatele upozornit na to, že Česko bude od ledna 2009 půl roku EU předsedat. Premiér Mirek Topolánek tvrdí, že heslo je poťouchlé a dvojsmyslné, ale mělo by být chápáno pozitivně.

:. Spot k předsednictví v EU. Zdroj: Stream.cz

V klipu vystupují české osobnosti a pohrávají si s kostkou cukru. Podle Topolánka mimo jiné proto, že kostkový cukr je český vynález.

Změnit zákony o svatbách

KDU-ČSL také jednala o změnách, které přináší nový občanský zákoník ministra Jiřího Pospíšila. Chtějí, aby se změnil návrh uzákonění svateb. Návrh například ruší rovnocennost církevních a občanských sňatků. To chtějí křesťanští demokraté vrátit.

Straně se nelíbí ani to, že z definice rodiny byla vyřazena formulace, že účelem rodiny je plození a výchova dětí. Požadují také vyřazení úpravy o registrovaném partnerství z rodinného práva.

KDU-ČSL by také chtěla, aby byla z návrhu vypuštěna formulace, že pronajímatel může dát nájemníkovi bytu výpověď bez udání důvodu. To prý znerovnoprávňuje vztah mezi oběma stranami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám