Hlavní obsah

Paroubek chce vyšetřovací komisi ke kauze Morava

PRAHA
Aktualizováno

Lídr ČSSD Jiří Paroubek chce, aby Sněmovna ustavila vyšetřovací komisi ke kauze dnes již bývalého poslance ODS Jana Moravy. Zároveň uvedl, že pokud by padla vláda Mirka Topolánka (ODS), neznamená to předčasné volby. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale míní, že by se po případném pádu vlády měly předčasné volby konat. O zřízení komise mluvil Paroubek na Frekvenci 1.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Sociální demokraté zatím ještě návrh na ustavení sněmovní vyšetřovací komise podrobně neprobrali, oslovení politici největší opoziční strany se mu ale nebrání.

„Určitě by stálo za to, aby se tím Sněmovně zabývala. Tento návrh se mi zdá jako rozumný,“ řekl k tomu Novinkám místopředseda klubu David Rath.

„Nechtěl bych to vylučovat, protože mám silný pocit, že se ODS nedokáže s touto kauzou vyrovnat,“ uvedl pak místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jestliže ODS nebude schopná během příštích dnů celou tu věc jednoznačně vysvětlit, vyřešit, vyjasnit, tak možná bude i na ostatních politických stranách, aby se toho chopily,“ dodal.

„Mohu potvrdit, že pro jednání poslaneckého klubu připravuji záměr zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke skandálu ODS,“ sdělil pak Novinkám šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Další komisi chce i zelená poslankyně

O zřízení komise v úterý mluvila i poslankyně zelených Věra Jakubková. Ta ale bude prosazovat vznik koaliční komise. "Zůstává řada otázek, je důležité, aby koaliční partner byl důvěryhodný," uvedla Jakubková na úterní tiskové konferenci. Nechce předjímat, kolik by měla komise mít lidí ani kdo by v ní měl zasednout. Je podle ní třeba také nastavit v koalici pravidla, aby se podobné věci nestávaly. Komise by měla najít podle ní dojít k "pro všechny stravitelnému výsledku".

Poslankyně v souvislosti s kauzou Morava také naznačila, že i ona byla terčem různých útoků, nechce ale o nich mluvit, protože nemá žádné důkazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Morava: Jakubková chce jednat s ODS

Poslankyně zelených Věra Jakubková vyzvala nově zvolené předsednictvo nejmenší vládní strany, aby se začalo zabývat případem poslanců ODS Jana Moravy...

Výběr článků

Načítám