Hlavní obsah

Kocáb je dalším politikem zesměšňovaným na plakátech

– PRAHA

V Praze se objevily plakáty, které útočí na hudebníka Michaela Kocába. Ten kandiduje v nadcházejících senátních volbách. Plakáty s heslem "Volit Kocába je opět Trend?" narážejí na vytunelovaný fond Trend, který Kocáb spoluzakládal v roce 1991. V nedávné době se na hanlivých billboardech objevili například středočeský hejtman Petr Bendl nebo kandidát do voleb za KSČM Vojtěch Adam.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Plakát napadá působení Michaela Kocába v investičním fondu Trend.

Článek

Plakáty vylepené v centru Prahy ještě v neděli zmizely, protože šlo údajně o černý výlep. Na barevných, profesionálně tištěných plakátech byla velká Kocábova fotografie a text "Volit Kocába je opět Trend? Všeobecný investiční fond Trend. Tunel za 1,4 miliardy korun. Tisíce okradených občanů, 36 milionů doma. Pamatujete?".

Kocáb kandidující za Stranu zelených se proti plakátům ohradil. V prohlášení v tisku uvedl, že o tunelování nevěděl a později ho ostře kritizoval. Svůj zisk věnoval na dobročinné účely. V souvislosti s kauzou podal tři soudní žaloby. Že se na tunelování nepodílel, prokázalo policejní vyšetřování.

Kocáb: "Podpásovky jsem čekal"

"Podpásovky tohoto typu jsem předpokládal, ale vracet je osobně nebudu. Presumpce neviny by neměla být v demokratické společnosti prázdným pojmem," uvedl. I proto, aby se takové metody na české politické scéně nestaly pravidlem, chce hudebník opět vstoupit do aktivní politiky.

Podobných případů útoků na politiky nebo kandidáty do voleb je celá řada. Na předvolebním billboardu primáře Vojtěcha Adama neznámý autor přemaloval obličej na smrtku.

Kandidátovi KSČM Vojtěchu Adamovi někdo na plakátu nasadil hlavu smrtky.foto: Právo/archiv

Trend měl poškodit tisíce investorů

Investiční fond Trend založil Kocáb společně s hudebníkem Martinem Kratochvílem. V polovině 90. let nad fondem získala kontrolu skupina kolem společnosti Královéhradecká brokerská, jejíž manažery letos v srpnu odsoudil královéhradecký soud za vytunelování Trendu ke třem až sedmi letům vězení. Za prodej svého podílu ve společnosti získal Kocáb přes 30 milionů korun.

Podle rozsudku soudu, který zatím není pravomocný, převedli manažeři různými machinacemi z portfolií fondu akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva, na jiné společnosti. Kauza, v níž bylo údajně poškozeno několik desítek tisíc drobných investorů, bývá označována za jeden z největších případů tunelování v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám