Hlavní obsah

Udělali ze mne kreténa, říká Tlustý

Právo, Naďa Adamičková

Aktér kauzy Morava, rebelující poslanec Vlastimil Tlustý (ODS), odmítá, že by byl v celém případu iniciátorem, podle něj vše iniciovali redaktoři televize Nova a posléze MF Dnes. Popřel také, že se snažil vyvolat schůzku s premiérem Mirkem Topolánkem. První jej kontaktoval premiér, uvedl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Vlastimil Tlustý

Článek

Po odvysílání reportáže Novy se ukázalo, že jste hrál v kauze Moravy aktivnější roli, než jste dosud připouštěl.

To není pravda. Je to naopak. Vždyť ze mne udělali takového kreténa, že pokud bych to řídil, tak ho přece ze sebe nenechám dělat.

Kolega Morava i premiér Topolánek vás jednoznačně označili za strůjce provokace. Připouštíte, že to tak může někdo vnímat?

Odvysílaná reportáž jednoznačně ukazuje, že iniciátory byli redaktoři televize Nova a posléze MF Dnes.

Dosud jste tvrdil, že jste nikoho nenahrával, což je asi pravda, nicméně se ukázalo, že jste byl ochoten nahrávat premiéra, abyste ho zdiskreditoval. To vám nepřijde podrazácké?

To bylo trochu jinak. Bylo mi řečeno, že až se někdo chytne na moje kompromitující fotky, budou mě chtít vydírat. Já to měl ohlásit a oni by to natáčeli. Já na to, že v minulosti to tak nikdy nebylo a když se někde objevily kompromitující materiály, byly dány do médií. Nicméně souhlasil jsem s tím, že kdyby se něco takového stalo, dám vědět a pozvu je. Bylo mi řečeno, že pokud by se mi nepodařilo je pozvat na vydírání, mám to natočit sám. Řekl jsem dobrá. A k tomu dodávám: kohokoli.

Nicméně v reportáži jste se chlubil SMS, podle které jste si chtěl sjednat schůzku s Topolánkem.

To je také jinak. Na návštěvu mě pozval Topolánek. To se dá dokázat z výpisu telefonu, já ty zprávy samozřejmě mám a mohu to doložit. Je pravda, že reportér Kroupa chtěl, abych to udělal, ale já jsem žádnou schůzku nevyvolal, nikoho jsem nenahrával. Říkal jsem si, že volavka je jedna věc, ale abych já někoho chodil provokovat, to už je jiná věc, to už není volavka, ale agent provokatér, a tuto roli jsem nepřijal.

Takže jste nebyl iniciátorem schůzky s premiérem, abyste ho mohl nahrávat, ale na schůzku vás pozval on?

Přesně tak. Bylo to v době prezidentské volby. Musím dodat, že minimálně jednou schůzka s premiérem proběhla ve Sněmovně, nenahrával jsem ho, žádné zařízení jsem neměl.

Popíráte tedy, že byste jako první poslal Topolánkovi SMS, v níž ho žádáte o schůzku?

Ano, samozřejmě.

Byl to tedy premiér, kdo vás naopak jako první kontaktoval?

Ano.

Pak ale nechápu, proč vám Topolánek psal, že se nestíhá ani vych..., že jede do Bulharska.

Protože mezi tím byla ještě jiná SMS, na kterou si teď přesně vzpomínám. Ale klidně vás zmocňuji k nalezení výpisů z mého telefonu, protože jsem nebyl iniciátorem této komunikace.

Zdá se ale, že jste se sám chytil do sítí, když jste přiznal slib desetimiliónové dotace pro fotbalistu Baroše za jeho angažmá v kampani ODS.

Sled událostí je takový: Baroš, bez nároku na jakékoli peníze, jde na podporu naší kampaně.

A zaangažoval jste ho vy?

Ne. Neznal jsem ho, nejsem ze severní Moravy. Pak vznikly fotografie Baroš–Topolánek, Baroš–Tlustý a Baroš–Topolánek–Tlustý, přičemž při focení otec Baroše informuje o tom, že připravují nějaký projekt na fotbalovou školu. Baroš říká: mohli byste nám s tím pomoci. Na to Topolánek: spolehněte se. Podávám mu ruku a říkám, že až to všechno bude v pořádku, my vám také pomůžeme. Nešlo o žádné konkrétní peníze.

Jenže pak se ukázalo za vašeho ministrování, že jde o deset miliónů, které jste měl doporučit.

Jenže pak se ukázalo za vašeho ministrování, že jde o deset miliónů, které jste měl doporučit.Někdy v listopadu 2007 posílají Barošové oficiální žádost na financování projektu škola pro fotbalisty. Dostalo se to na ministerstvo do normálního procesu vyřizování, tedy splňují podmínky, nesplňují podmínky. V tu chvíli jsem odcházel z ministerstva a Topolánek dává osobně příkaz, že tento projekt jako trest pro Vlastimila Tlustého má být zrušen a nemá být dále posuzován. Barošové volají Topolánkovi a říkají, vždyť jsme se domlouvali s tebou, tak jakýpak trest pro Tlustého. A to je konec tohoto příběhu.

Jenže pak se ukázalo za vašeho ministrování, že jde o deset miliónů, které jste měl doporučit.Někdy v listopadu 2007 posílají Barošové oficiální žádost na financování projektu škola pro fotbalisty. Dostalo se to na ministerstvo do normálního procesu vyřizování, tedy splňují podmínky, nesplňují podmínky. V tu chvíli jsem odcházel z ministerstva a Topolánek dává osobně příkaz, že tento projekt jako trest pro Vlastimila Tlustého má být zrušen a nemá být dále posuzován. Barošové volají Topolánkovi a říkají, vždyť jsme se domlouvali s tebou, tak jakýpak trest pro Tlustého. A to je konec tohoto příběhu.Přesto jste se ale ještě v této věci angažoval a telefonoval jak Topolánkovi, tak svému nástupci Kalouskovi. Proč?

Ano, říkal jsem, že to byl Topolánkův slib, ne můj a proč je trestají za mě.

Změnil jste svůj názor a uvažujete o odchodu ze Sněmovny?

Ne.

Počítáte s tím, že by vás třeba mohli vyloučit z poslaneckého klubu?

To se ptejte jich.

Sociální demokracie chce po volbách vyvolat hlasování o nedůvěře. Jak se zachováte?

Kdyby bylo hlasování o vyslovení nedůvěře jenom Topolánkovi, budu pro. Protože jde o hlasování o celé vládě, musím si to rozmyslet. Vše bude záležet na vývoji událostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám