Hlavní obsah

České dráhy odškodnily první rodinu pozůstalých po oběti u Studénky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

České dráhy (ČD) minulý týden vyplatily odškodné první rodině po jedné z obětí vlakové tragédie u Studénky. Tato rodina je zatím jediná, která o odškodnění požádala. Novinky o tom informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Jako první o tom informoval server Tyden.cz. Nehoda, při níž zahynulo sedm lidí a na sedm desítek jich bylo zraněno, se stala před měsícem. Mezinárodní rychlík tehdy narazil do spadlé mostní konstrukce.

"Zatím o odškodnění požádala pouze jedna rodina, výši částky nebudeme sdělovat. Po nehodě bylo evidováno asi 100 volajících. Očekáváme, že ostatní pozůstalí se nám také ozvou. Finanční prostředky máme nachystány," řekl Novinkám Šťáhlavský.

Je třeba dodat například úmrtní list nebo závěrečná zpráva po ukončení léčby. V případě odškodnění manžela či manželky je nutné doložit oddací list. Děti se musí prokázat rodným listem.

Zákon mimo jiné určuje, že manžel, manželka, rodič a dítě mají nárok na odškodnění ve výši maximálně 240 000, například sourozenec pak na 175 000 korun.

České dráhy už vyplatily první částky odškodného cestujícím, kteří kvůli nehodě ve Studénce nedojeli do cílové stanice. Jde o několik desítek tisíc korun.

S registrací zájemců o odškodnění začala i společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava, která most stavěla. Další společnost Bögl & Krýsl, která měla část stavby jako subdodavatel na starost, se zatím k odškodňování nepřipojila.

Policie před časem kvůli nehodě obvinila dva vedoucí pracovníky firmy Bögl & Krýsl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám