Hlavní obsah

VIDEO: Operace srdce afghánského chlapce proběhla úspěšně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmiletý Abdallah z Afghanistánu byl vybrán do programu MEDEVAC organizovaného ministerstvem vnitra. Se závažnou srdeční vadou ho přijali experti v motolské nemocnici. Tam podstoupil náročnou operaci srdce, bez níž by podle lékařů neměl šanci přežít.

Článek

Afghánský chlapec trpěl od narození tzv. falotovou tetralogií, která se poměrně často vyskytuje právě u dětí. Laicky řečeno, trpěl zhoršenou schopností tělního prokrvování. Podle primáře dětského kardiocentra motolské nemocnice Prof.MUDr. Josefa Tláskala je včasná diagnóza a následná operace pro přežití takto postižených dětí zcela nezbytná a klíčová.

Samotný zákrok trval téměř šest hodin a byl prováděn se s využitím tzv. mimotělního oběhu s následnou uměle vyvolanou srdeční zástavou.

Hospitalizace zabere podle lékařů přibližně čtrnáct dní, podobně jako pozdější rehabilitace v kardiocentru. Návrat Abdallaha do běžného způsobu života je i vzhledem k náročnosti zákroku poměrně rychlý.

Podle lékařů spočívá právě v podobných zákrocích kouzlo humanitární pomoci, kterou doposud společnost vnímá zatím spíše skrze její finační a hmotné zajišťování.

Česká republika je jednou z mála zemí, která poskytuje humanitární pomoc dětem ze zemí postižených válkou a přírodními katastrofami. Organizace Medevac už poskytla zdravotní pomoc lidem z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu a Afgánistánu.

Medevac (Medicine Evacuation), jehož realizace je zajišťována Ministerstvem vnitra ČR v úzké spolupráci s resorty ministerstev obrany a zdravotnictví, je humanitární organizace, která nabízí zdravotní pomoc zemím poškozeným válkou a přírodními katastrofami.
Medevac už za dobu své působnosti (1993 - 2008) transportoval a úspěšně léčil 120 převážně dětských pacientů z různých zemí, kteří jsou vybíráni lékaři (pediatry) v terénu nebo doporučením například vojenského lékaře. Jedná se většinou o vrozené srdeční vady, ortopedické vady, popáleniny a vrozené rozštěpové vady, jako je například rozštěp měkkého patra.
Vláda každoročně uvolňuje okolo pěti miliónů korun na zdravotní pomoc lidem, kteří ji potřebují, ale nemají k ní přístup. Nyní se program Medevac chystá na pomoc do Gruzie. Zatím je vše teprve v přípravné fázi, ale, jak nás informovala paní Barbora Janáková z Ministerstva vnitra ČR, program by se měl rozběhnout během několika příštích týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám