Hlavní obsah

Bursík: Názory Kuchtové jsou nyní o dva řády méně důležité

– TEPLICE
Právo, Oldřich Danda

Vicepremiér Martin Bursík na víkendovém sjezdu Strany zelených obhájil funkci předsedy strany. Svou hlavní konkurentku Danu Kuchtovou porazil s výraznou převahou, prosadil své lidi do předsednictva strany a převahu získal i v jejím širším vedení. Nedocílil toho sice plánovanou změnou stanov, ale odvoláním svých kritiků z Republikové rady zelených.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Bursík

Článek

Jednoznačně jste obhájil funkci a máte po boku členy předsednictva podle vašeho gusta. Prosadit změny stanov se vám ale nepodařilo.

Delegáti sjezdu dali demokraticky silný mandát konceptu, který reprezentuji. I ostatní členové předsednictva dostali silný mandát. Do té míry jsem spokojený. Ale objevily se tu obstrukce, což je instrument, který patří k demokracii, ale používá se obvykle v kritických chvílích, kdy je potřeba zamezit nějaké nesprávnosti.

Vaši oponenti to zřejmě tak vnímají a chtějí zabránit úplnému převálcování jejich křídla.

Prosím, nepoužívejte termín převálcování. Sjezd je nejvyšší orgán strany a nelze získat silnější a demokratičtější mandát než ze sjezdu.

Dana Kuchtová po prohře uvedla, že pokud nebudete dostatečně reflektovat výhrady oponentů, krize se projeví zas.

Žádná politická strana není vnitřně jednotná a všude je skupina nespokojených členů. Říká se tomu boj o moc uvnitř stran a probíhá to všude. Před sjezdem jsem měl první místopředsedkyni, která vystupovala kriticky k našemu působení ve vládě i k mému působení na postu předsedy strany. Teď hovoří podobně, ale je již pouze členkou strany a to je něco jiného. Výsledek sjezdu nemohl dopadnout lépe. Zároveň ale vyzývám ty, kteří odtud odjíždějí nespokojeni, aby se zapojili do společné práce. Když to shrnu, chce to čas, protože to byl pro ně příliš veliký šok – nečekali, že ten sjezd dopadne takto.

Ve vedení strany jste rozpory možná vyřešil, ale v poslaneckém klubu je situace stále na hraně?

To nemohl vyřešit sjezd, nevyřešil to ani klub, protože to v počtu šesti členů nedokáže. Já nyní požádám zástupce regionů, které si daly poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou na kandidátky, aby si s poslankyněmi vyjasnili, jaká je jejich pozice jako reprezentantů kraje.

Co říkáte nápadu Zubové, aby premiér kvůli skandálu s poslanci Moravou a Tlustým požádal o důvěru vládě?

Ona zároveň dodala, že jen potud, kdyby se to dělo za vědomí reprezentantů ODS. Jsou tady podezření. To si musí vyřešit ODS, také v tom budou něco dělat orgány činné v trestním řízení, které budou prověřovat, jestli o tom věděli či nevěděli. Zatím se to přímo netýká vlády. Premiér to odsoudil, také pro mě je to naprosto nepřijatelné. Slyšel jsem vysvětlení poslance Tlustého a to bylo tak nevěrohodné, že by měl odejít z politiky. Často to neříkám, ale voliči mu nedali mandát k tomu, aby se choval jako detektiv, který se nechá fotit ve vířivce s modelkou a pak se snaží chytit nějakého lotra.

Myslíte si, že by vláda hlasování o důvěře ustála?

To bude záležet hlavně na Tlustém, ten hraje vabank. Teď to půjde až na krev, poslanci a poslankyně by se k tomu měli postavit zcela jednoznačně a už to nebude legrace. Možná je to dobře, protože takovou katarzi potřebujeme.

Kuchtová vám v projevu vzkázala, že jako předseda byste měl ve věci amerického radaru hájit většinové stanovisko strany, a výstavbu tedy neschvalovat.

Co mně vzkazuje paní Kuchtová, nyní z pozice členky strany, mě zajímá mnohem méně než názory předsednictva. Já jejímu názoru dávám váhu, jakou nyní má. Pro mě jsou teď o dva řády důležitější názory místopředsedy Lišky, který má notabene názor odlišný od mého. Také není ověřeno, že radar odmítá většina strany.

Reklama

Související články

Bursík zatím kraluje sjezdu zelených

Jak zřejmě dopadne sobotní volba nového šéfa Strany zelených, předznamenalo páteční hlasování o podobě programu sjezdu. Ve všech bodech mělo navrch křídlo...

Výběr článků

Načítám