Hlavní obsah

Vedení zelených ovládli lidé kolem šéfa Bursíka

TEPLICE

Staronový předseda zelených Martin Bursík získal do úzkého vedení strany spolupracovníky, které si přál. S velkou převahou se tak vicepremiér koaliční vlády na sjezdu v Teplicích vypořádal se svými vnitrostranickými kritiky.

Foto: Miroslav Rada , ČTK

Martin Bursík po sobotním znovuzvolení

Článek

V sobotu večer se místopředsedy stali ministr školství Ondřej Liška a poslankyně Kateřina Jacques. Jako posledního ze tří místopředsedů nejmenší vládní strany zvolili delegáti krátce po půlnoci náměstka brněnského primátora Martina Andra. "Vypadá to na dobrý tým," řekl delegátům po volbě Bursík a poděkoval jim.

V nejužším vedení zelených se tak neobjevil nikdo z okruhu Bursíkovy oponentky a protikandidátky Dany Kuchtové. Ta prohrála souboj o post předsedy zelených a posléze neuspěla ani ve volbě jeho statutárního zástupce. Do dalších funkcí odmítla kandidovat a uvedla, že odchází do "konstruktivní opozice".

Se Zubovou a Jakubkovou se chce vypořádat přes kraje

Svolání teplického sjezdu předcházely mnohaměsíční spory mezi Bursíkem a republikovou radou. Napětí ve straně eskalovalo před prázdninami, kdy předsedkyně rady Olga Zubová s poslankyní Věrou Jakubkovou hrozily vystoupením z poslaneckého klubu, čímž by oslabily už tak vratkou pozici vlády ve sněmovně.

Bursík v sobotu večer mimo jiné uvedl, že krajské organizace SZ by si se Zubovou a Jakubkovou měly vzhledem k výsledkům sjezdu vyříkat, zda mají obě ženy zůstat součástí poslaneckého klubu zelených a vůbec stranu reprezentovat.

Představitelé vládních ani opozičních stran Bursíkovo vítězství nepřekvapilo. Politologové se shodli na tom, že triumf Bursíka dlouhodobě neřeší problémy zelených. V neděli dopoledne bude sjezd pokračovat debatou o změnách stranických stanov. Bursík mimo jiné navrhuje převést řízení republikové rady pod vedení předsednictva SZ a posílit v ní pozice krajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám