Hlavní obsah

Langer rozjel další pokus o prodej lukrativních hotelů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra se napodruhé pokusí prodat několik lukrativních horských hotelů, které dosud vlastní. Úřad pod vedením Ivana Langra (ODS) už podle zjištění Práva v uplynulých dnech vybral realitní kancelář, která má prodej zprostředkovat.

Článek

"Bude jí pražská společnosti MaM Reality,“ řekl k tomu Právu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Na této firmě tak nyní podle něj bude, aby za provizi našla kupce pro ubytovnu Eden v krkonošských Herlíkovicích, hotely Jánošík a Panorama ve Špindlerově mlýně a také chatu Barrandov v Peci pod Sněžkou, která sloužila jako rekreační objekt pro civilní rozvědku.

Firmu MaM Reality vybralo ministerstvo po té, co oslovilo pět různých kanceláří, aby předložily své nabídky. Na základě čeho a jak vysoké budou její provize, to v pátek nesdělilo.

Právě plány na prodej těchto nemovitostí v žádaných lokalitách způsobily v posledních měsících v resortu neobvyklé pnutí, které vyvrcholilo odchodem několika vysokých ministerských úředníků včetně Langerovy ekonomické náměstkyně a šéfů příspěvkové organizace, která dosud tento majetek pro vnitro spravovala.

Opozice se chce ptát na hospodaření

Původně měla objekty pro ministerstvo prodat realitní kancelář Remax, Langer ale na poslední chvíli spolupráci ukončil, prý kvůli pochybnostem, zda byl výběr kanceláře v pořádku.

"Ministr si vyžádal některé další informace, aby měl jistotu, že prodej proběhne za co nejvyšší cenu a za skutečně objektivních kritérií,“ uvedla k tomu v červnu Langrova mluvčí Jana Malíková.

Chystaný prodej horských rekreačních objektů přitom nerozbouřil vody pouze na ministerstvu, ale i na politické scéně. K nejhlasitějším kritikům ministrova postupu patří poslanec a bezpečnostní expert opoziční ČSSD Jeroným Tejc, který chce Langra kvůli tomu interpelovat.

"Rozhodně není náhoda, že by v tak krátkém čase odešlo tolik vysokých úředníků. Jednoznačně to ukazuje na fakt, že něco není v pořádku. Po ministrovi budeme požadovat detailní informace, jak se s resortním majetkem nakládá a jak se má rozprodávat, stejně jako skutečné důvody odchodů těchto lidí,“ řekl Právu Tejc s tím, že interpelaci v tomto směru podá v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám