Hlavní obsah

Dohoda o pobytu amerických vojáků u radaru je hotová

PRAHA
Aktualizováno

Text smlouvy SOFA, která stanoví podmínky podmínky pro pobyt amerických vojáků v Česku v souvislosti s případným umístěním protiraketového radaru v Brdech, je hotová. Zbývá jen doladit poslední formální detaily. Česká vláda by mohla smlouvu projednávat příští nebo přespříští týden.

Článek

"Dnes bylo ukončeno poslední kolo expertních jednání s tím, že nyní se ještě musí doladit poslední detaily a pořídit přesné překlady v obou jazycích. Smlouvu pak musí schválit nejvyšší představitelé armád obou zemí. Předpokládáme dokončení do několika dnů. Definitivní verze smlouvy by tedy mohla být hotova začátkem příštího týdne,“ řekl v pátek Novinkám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Smlouva SOFA upravuje právní postavení a podmínky pobytu amerických vojáků na českém území. Obě strany se dosud rozcházely v názoru na otázku daní.

Představitelé obou států v posledních dnech o smlouvě SOFA intenzivně vyjednávali. V Pentagonu v rámci jednání o takzvaném strategickém dialogu o dohodě diskutovala delegace, ve které byl náměstek ministryně obrany Martin Barták nebo náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Naopak v Česku byl americký tým, který dokončoval závěrečné znění dokumentu.

Dlouhá vyjednávání

Vyjednávání o smlouvě SOFA trvalo déle než rozhovory o hlavní dohodě, kterou Česko s USA podepsalo už na začátku července.

O obou smlouvách bude rozhodovat český parlament. Vláda by je zřejmě měla předložit Sněmovně na říjnové schůzi dolní komory a celý proces ratifikace by mohl skončit ještě letos.

Umístění radaru ostře kritizují opoziční strany, koaliční kabinet tak nemá schválení smluv zcela jisté. Výhrady k základně mají i někteří členové vládních zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám