Hlavní obsah

Paroubek vyzval Topolánka k rezignaci kvůli aféře Morava

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek reagoval na vyhrocený projev premiéra Mirka Topolánka (ODS) na sjezdu Strany zelených výzvou, aby předseda kabinetu odstoupil. Topolánek ve svém výstupu odsoudil vyděračskou aféru kolem poslance Jana Moravy a za jejího původce označil Vlastimila Tlustého. V té souvislosti řekl, že uvažoval o odchodu z politiky. Paroubek mu vzkázal, ať to udělá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Vyzývám Mirka Topolánka, aby realizoval svůj námět vyslovený v projevu na sjezdu SZ a odešel z veřejného života. Pro ČR nemůže udělat více,“ opřel se lídr ČSSD do premiéra v tiskovém prohlášení.

Topolánek podle Paroubka nemá soudnost, když se chce vyvinit z politické zodpovědnosti."Lež a vydírání je u něho kdykoliv omluvitelné, slouží-li jeho straně," řekl na adresu premiéra šéf nejsilnější opoziční strany a dodal: " Pokud zvažuje odchod z funkce, je to nejmoudřejší co pro sebe a Českou republiku může udělat."

Podle Paroubka je otázka, jak může Strana zelených setrvávat v koalici s ODS, jejíž poslanec chce vydírat předsedkyni Republikové rady strany. "A nebo to Martin Bursík ví a dělo se tak s jeho tichý souhlasem?" otázal se Paroubek, který předsedu zelených, aby se vyjádřil k tomu, co sám věděl o "úkolu Jana Moravy vydírat poslankyni Zubovou".

Bursíkovo vyjádření chce i Jakubková

Vyjádření předsedy Bursíka chybí také poslankyni SZ Věře Jakubkové. Chtěla by vědět, jestli jsou pro Bursíka vysvětlení premiéra dostačující, "přestože existují podezření, že o tom v ODS vědělo více lidí, a nic neudělali“.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava pověřil detektviní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně.

Agentura ale byla fingovaná, vytvořili ji reportéři televize Nova, kteří se domluvili s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým, a ve spolupráci s ním nafotili snímky, které ho měly kompromitovat. Morava se na ně "chytil" a projevil o ně zájem. Netušil ale, že je to lest, a agenturu pověřil sledováním a focením Martiny Zubové.

"Chtěla bych, aby k tomu proběhla diskuze v koalici. Měla bych potíže zůstat v koalici, ve které to mezi poslanci funguje tímto způsobem,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám