Hlavní obsah

VIDEO: Vláda spustila kampaň s heslem Evropě to osladíme

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropě to osladíme. Pod tímto heslem ve čtvrtek zahájila vláda informační kampaň před zahájením předsednictví Česka Evropské unii. Tvářemi kampaně je kromě osmi známých osobností také kostka cukru. Důvod je jednoduchý - kostka cukru je totiž českým vynálezem.

Foto: ČTK

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) s vicepremiérem Alexandrem Vondrou na nedávném bruselském summitu.

Článek

Tiskový sál Úřadu vlády se ve čtvrtek změnil k nepoznání. Na panelech zde byly po stranách umístěny plakáty komunikační kampaně s tvářemi známých osobností, střed tvořila obrazovka, na které se promítal reklamní spot. Atmosféru dokreslovalo barevné podsvícení, které přecházelo například v zelenou, fialovou nebo žlutou, což jsou barvami českého předsednictví.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a premiér Mirek Topolánek při představení kampaně k českému předsednictví EU.foto: Právo/Lukáš Táborský

Kampaň představili premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (oba ODS). Na plakátech jsou vyfoceny významné české osobnosti, a to primabalerína Daria Klimentová, dirigent Libor Pešek, architektka Eva Jiřičná, hokejista Jaromír Jágr, vědec Antonín Holý, modelka Tereza Maxová a fotbalový brankář Petr Čech. „K těmto slavným jménům jsme přidali jednu anonymní tvář, tou tváří je kostka cukru. Kostka cukru je český vynález,“ řekl Topolánek.

Klip kampaně Evropě to osladímeAutor: Euroskop

Topolánek chce, aby lidé poznali nedostatky EU

Ve čtvrtek byl představen i spot, který je součástí kampaně „Evropě to osladíme“. Osm osobností si v něm u stolu pohrává s kostkami cukru, například architektka Jiřičná z nich staví pyramidu. Topolánek se přiznal, že zvažoval účast v klipu, nakonec z toho ale sešlo.

"Samozřejmě, že jsem tam chtěl hrát, ale nemůžete chtít všechno,“ zavtipkoval.

Premiér Mirek Topolánek představuje kampaň Evropě to osladíme.foto: Právo/Lukáš Táborský

Kampaň poběží od září až do listopadu, součástí je i road show, billboardy a televizní spoty. Náklady na kampaň dosáhnou podle Vondry 11 miliónů korun. „V kontextu nákladů na předsednictví je to směšná částka,“ doplnil Topolánek. Podle předsedy vlády je české předsednictví srovnatelnou událostí s dobou Karla IV, kdy české království mělo v Evropě významné postavení.

„Byl bych rád, aby lidé chápali předsednictví jako unikátní příležitost, jak pochopit EU,“ prohlásil Topolánek. Chce, aby se lidé s EU sžili i se všemi jejími nedostatky a získali na ni rozumný pohled, jako například Dánové. „Cítíme jako vláda povinnost informovat,“ dodal Vondra.

Vondra: jako kostka cukru se v EU nerozpustíme

Všechny osobnosti, které vystupují v klipu a na plakátech pracovaly bez nároku na honorář. Fotografie jsou dílem Herberta Slavíka, spot režírovala Alice Nellis. Využít kostku cukru byl přitom nápad Vondry. „Někteří skeptici říkají, že se tam rozpustíme jako kostka cukru v čaji. My přeci nejsme kostkou cukru, my jsme vynalezli kostku cukru,“ poznamenal.

Zhruba v půlce listopadu vláda představí logo českého předsednictví. Vondra naznačil, že motiv kostky cukru nebude opuštěn. „Nepředpokládáme, že přejdeme z cukru na sůl,“ řekl. Česko bude předsedat EU v první polovině příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám