Hlavní obsah

Za stovky mrtvých prasat dostal farmář statisícovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Za úhyn 237 prasat na zemědělské farmě v Brzkově na Jihlavsku, který šokoval veřejnost na počátku června, veterináři a plemenáři uložili majiteli chovu Františku Jeklovi několikasettisícovou pokutu. Rozhodnutí si ovšem nepřevzal, stejně jako obvinění za týrání zvířat, uvedla krajská veterinární správa a jihlavská policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Muži hrozí až rok vězení.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Majitel farmy František Jekl v Brzkově na Jihlavsku.

Článek

Pokud Jekl nebude reagovat na opakovanou výzvu k převzetí verdiktu, budou po něm peníze vymáhat celníci. Policisté už dostali příkaz Jekla najít a obvinění mu předat osobně.

Hrozila mu až miliónová pokuta

Už jednou ho policie musela najít a předvést k výpovědi před veterináře. "Odpověděl na všechny dotazy a my jsme správní jednání ukončili a vydali rozhodnutí. Výsledkem je vysoká pokuta," řekl ve středu ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc. Jeklovi hrozilo až půl miliónu korun, přičemž sankce se podle informací ČTK pohybuje nad polovinou sazby. Od veterinářů ji dostal za to, že nenahlásil úhyn zvířat a nepostaral se o jejich neškodnou likvidaci.

Veterináři se podle Šulce po opakované výzvě obrátí na celníky, aby peníze vymáhali, správní řízení tak pro ně končí. Obdobně je na tom Česká plemenářská inspekce. "Hrozila mu pokuta až milión, zdaleka jsme ale nešli tak vysoko. Dali jsme mu vyšší sazbu než je obvyklé," řekla ředitelka inspekce Zdenka Majzlíková.

:. Hrůzný nález šokoval veřejnost i odborníky na začátku června. Zdroj: TV Prima

"Prokázali jsme mu, že neposílal hlášení o naskladnění a vyskladnění zvířat. Papírově žádná zvířata nechoval. Nepodával hlášení do ústřední evidence," shrnula.

Policie má farmáře najít, aby si převzal obvinění

Jekl podle právníka inspekce obsílku nepřevzal, když se nevyjádří, správní řízení skončí. Pokud by zásilku převzal, mohl by se proti rozhodnutí odvolat a inspekce by sankci mohla přehodnotit nebo teoreticky správní řízení zastavit.

Vyšetřovatel podle policejní mluvčí Slavíkové čekal na podklady od ministerstva zemědělství a dalších institucí, potom mohl napsat usnesení o obvinění.

"Jeklovi ale nebylo sděleno, protože zásilku nepřevzal," řekla ve středu. Vyšetřovatel napsal na obvodní oddělení v Přibyslavi a Polné, aby se Jekla snažili najít. Jekl je obviněn z toho, že dobytku nezajistil vhodné podmínky pro život, a dopustil se tak trestného činu týrání zvířat.

Veterináři v Jeklově vepříně a okolí našli 237 zdechlin. Zvířata podle vyšetřovatele pošla v přesně nezjištěné době mezi květnem a 3. červnem. Dalších 115 prasat, která živořila mezi nimi, nechali utratit. Sedmatřicetiletý farmář má trvalé bydliště v Keřkově u Přibyslavi. Na špatný stav vepřína v Brzkově upozornil veterináře anonymní telefonát. Podle Jekla, jenž je ve finančních potížích, chov zdecimovaly choroby, ale rozbory nic takového neprokázaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám