Hlavní obsah

První "radarové" peníze z USA pro českou vědu dorazí možná už v září

– PRAHA

První peníze z USA na podporu české vědy by mohly do České republiky přijít do konce září, řekl v úterý Vladimír Mařík z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Američtí odborníci se nyní rozhodují, zda podpoří některý z osmi českých konkrétních projektů. Podporu vědy slíbili Američané české vládě za souhlas s umístěním protiraketového radaru ve vojenském prostoru Brdy.

Článek

Mařík vede tým mapující vhodné vědecké projekty, které by mohly zajímat Američany. První náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar odjel v úterý do USA jednat mimo jiné právě o financování české vědy a výzkumu. Za oceánem Pojar zahájí takzvaný strategický dialog.

Podle Maříka je nyní v užším výběru osm projektů v osmi oblastech, jako jsou nanomateriály, robotika, laserová technika, radiolokační technika, medicína. Předložily je Akademie věd ČR, vysoké školy i soukromé firmy, dodal Mařík. Který uspěje, by podle něj mělo být jasné nejpozději koncem tohoto měsíce.

"(Spojené státy) musejí první menší zkušební dávku peněz do konce 30. září zaplatit," řekl. "Je to první financování spojené s radarem," dodal s tím, že peníze by měla poskytnout Agentura pro protiraketovou obranu (MDA). Konkrétní částku Mařík neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám