Hlavní obsah

Spor Polívky s Harabišem o Valašské království bude pokračovat

Právo, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Sedm let trvající spor herce a komika Boleslava Polívky s Tomášem Harabišem o fiktivní Valašské království, který v úterý pokračoval u Vrchního soudu (VS) v Olomouci, bude mít další pokračování. Předsedkyně senátu Jana Maiová kauzu musela kvůli neomluvené neúčasti svědka odročit na 7. října.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Bolek Polívka v komedii Samuela Benchetrita Mínus dva

Článek

Polívka jako žalobce tvrdí, že na království má autorská práva a Harabiš na jeho popularitě vydělává. Ten to však popírá. Připouští sice, že s Polívkou na propagaci království spolupracoval, ale zároveň podle něj neexistuje žádný důkaz, že by Polívka byl autorem myšlenky projektu.

Za pravdu Harabišovi už dal Krajský soud v Ostravě, a to loni 13. prosince. Herec se však proti tomuto verdiktu odvolal.

Polívka nabídl smír, ale neuspěl

Před úterním jednáním u olomouckého VS Polívka Harabišovi nabídl smír, ale ten nepřijal.

"Soudíme se o úsměv, myšlenku, tedy o něco, o co se soudit ani nelze. Navíc po tolika letech jde už o spor žabomyší. Proto hledám smír a stejně by se měla zachovat i druhá strana,“ řekl novinářům Polívka ještě před úterním jednáním u VS, kterého se osobně nezúčastnil. "Necítím tu potřebu. Nechám to na svém právníkovi,“ vysvětlil Polívka.

:. Tomáš Harabiš foto: Právo/Josef Gabzdyl

"Smíru se nebráníme. Jedinou naší podmínkou je, aby Polívka ukončil všechny žaloby, tedy i správní, které proti nám vede. To ale nechce,“ reagoval Harabiš s tím, že spor se vyhrotil poté, co byl herec sesazen z křesla valašského krále, a to kvůli údajným neúměrným finančním požadavkům.

Spor o Valašské království

Polívka tvrdí, že myšlenku valašského krále a království použil už v roce 1993, tedy o čtyři roky dříve než Harabiš, v jedné scénce televizní Manéže Bolka Polívky, kdy ho pomyslný valašský prezident Radoslav Brzobohatý pasoval na valašského krále.

Harabiš připustil, že Polívka Valašskému království například svým podpisem do valašského pasu pomohl, ale myšlenka i všechny detaily i služby království, vymyslel on a jeho spolupracovníci. Proto si také značku v roce 1998 nechal zaregistrovat. Polívka a lidé okolo něj prý až na základě úspěchu jeho Valašského království pochopili, že může jít o ziskový komerční projekt.

"Harabiš otrávil řeku, a tak by za to měl nést odpovědnost. Ať už ale celá kauza dopadne u soudu jakkoliv, odjedu s úsměvem šaška a také s hrdostí krále,“ kontroval Polívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám