Hlavní obsah

Zelení ministři se přes hodinu chválili a vypočítávali své úspěchy

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři Strany zelených se v úterý přes hodinu na tiskové konferenci chválili svými rezortními úspěchy. Podle šéfa strany a ministra životního prostředí Martina Bursíka se zeleným za dva roky ve vládě podařilo prosadit 58 konkrétních témat. Představili i plány do budoucna, Bursík chce například prosadit zálohované PET lahve, ministr školství Ondřej Liška slíbil více peněz na platy učitelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři Džamila Stehlíková, Ondřej Liška a Martin Bursík (zleva).

Článek

Se samochválou se na české politické scéně před podzimními volbami doslova roztrhnul pytel. Vláda o sobě vydává oslavné inzeráty, opoziční ČSSD se při každé možné příležitosti chlubí tím, že by vše udělala lépe než současný kabinet. K tomuto trendu se přidali i zelení.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ) uvedl, že je rád, že jsou zelení součástí kabinetu. Vládě to podle něj prospívá. „Je velký omyl, že se zelené postoje v práci ministerstva zahraničí neprojevují,“ zdůraznil a jako příklad uvedl prosazení postoje k Lisabonské smlouvě. „Tento proevropský směr jsme prosadili ve vládě,“ doplnil.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková řekla, že se ukázalo, jak je funkce jejího ministerstva potřebná. „Tato společnost potřebuje debatu na téma ochrany práv těch nejslabších,“ sdělila. Ministr školství Liška se pak pochválil za to, že se podařilo dosáhnout dohody ohledně navýšení platů učitelů celkově o 4,5 miliardy korun. Do budoucna plánuje pokračovat v navyšování financí pro pedagogické pracovníky nebo zmodernizovat stravování ve školách.

Přiznali i neúspěchy

Bursík se pochválil za vyjednání pěti miliard eur pro oblast životního prostředí z evropských fondů. „K dnešnímu dni byly podepsány projekty v celkové výši 18 miliard korun,“ uvedl s tím, že SZ se především podařilo prosadit vlajkovou loď strany - ekologickou daňovou reformu Nyní například chystá novelu zákona o obalech, jejíž součástí bude zavedení vratných PET lahví na nápoje.

Zelení ministři ovšem přiznali i své neúspěchy. Schwarzenberg si postěžoval, že se mu nepodařilo navýšit rozvojovou pomoc, Stehlíková poukázala na antidiskriminační zákon, který vetoval prezident Václav Klaus.

Liška pak jako neúspěch představil to, že se mu zatím nepodařilo vyjednat v dostatečném objemu položku pro pomůcky v regionálním školstvím pro rok 2009. Na prezidenta si postěžoval i Bursík, Klaus vetoval zákon o chemických látkách a přípravcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám