Hlavní obsah

VIDEO: Smích vás přejde, varoval ministr šikanující žáky

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) v pondělí zahájil svým projevem nový školní rok. Zdůraznil mimo jiné, že žáci by měli mít k učitelům respekt. Varoval také před šikanou vůči slabším spolužákům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Projev začal přivítáním prvňáčků. "Jste zvědaví, co se v té škole vlastně bude dít. Možná máte i trochu strach, ale ten brzy přejde. Najdete nové kamarády a kamarádky a také se dozvíte spoustu nového o světě kolem sebe," řekl Liška.

foto: Právo/Lukáš Táborský

Pak se ale dostalo na kritiku. "Je velký rozdíl mezi chvályhodnou snahou vyjádřit vlastní názor a vyslovenou drzostí. Není žádné hrdinství provokovat, natáčet si vyučujícího na mobil a pak se ho snažit zesměšnit na internetu," uvedl ministr.

Odsoudil také šikanu ve školách. "Je zbabělost napadat slabší spolužáky nebo dokonce mladší děti. (...) Pokud je (...) pro některé z vás tou radostí snaha škodit a ubližovat druhým, měla by mít škola v záloze obranný mechanismus, díky němuž vás smích přejde," dodal.

V další části proslovu se pak ministr věnoval toleranci vůči cizincům. "Dost možná jsou takoví kluci a holky i ve vaší škole, nebo dokonce ve vaší třídě. Chci je touto cestou pozdravit. A nebudu jim přát, aby se „u nás“ cítili jako doma. Není žádné „u nás“, protože oni už tady doma jsou," podotkl Liška.

Začal nový školní rok. Zdroj: ČTK

Nakonec se ministr obrátil i na učitele: "Jste ústředními postavami vzdělávání (...). Jsem si toho vědom a zlepšování podmínek pro vaši náročnou a důležitou práci vnímám jako svůj prvořadý úkol".

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)foto: Právo/Milan Malíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám