Hlavní obsah

Vietnamci chtějí v Praze postavit buddhistický chrám

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze možná už do tří let vyroste buddhistický chrám. V Praze 4 ho chtějí postavit Vietnamci, žijící v Praze. Předpokládané místo jeho postavení má být na pozemcích v Písnici, které si Vietnamci nedávno koupili.

Foto: Profimedia.cz

Podobný chrám by měl brzy vyrůst i v českém hlavním městě.

Článek

Právu tyto informace potvrdil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

"Tyto pozemky se nacházejí na místě bývalých drůbežářských závodů v Písnici a sahají až 100 metrů k budoucí konečné stanici metra. Myslím, že chrám bude stát právě zde a troufnu si tvrdit, že mnohem dříve, než jak říkají některá média. Možná tam bude už za rok,“ řekl Právu Winter.

Podle Wintera se jedná o aktivitu samotných Vietnamců, i když se dá podle něj předpokládat, že na ni finančně přispějí i nějaké obchodní firmy. Akci má organizačně zaštítit některý vietnamský spolek.

Skládají se na to formou sbírky, jako se Češi skládali na Národní divadlo

"Skládají se na to formou sbírky podobně, jako se kdysi Češi skládali na své Národní divadlo,“ řekl Winter. Podle něj není tato forma sběru peněz mezi vietnamskou komunitou v Čechách a na Moravě nic mimořádného. "Stejným způsobem se třeba skládali i na odstranění následků nedávných povodní ve své původní zemi,“ dodal Winter.

Pro zhruba šest tisícovek Vietnamců z Prahy a jejího okolí bude až do vybudování chrámu zatím sloužit improvizovaná svatyně, která funguje v Praze 4. Zde se slouží např. slavnosti vzpomínání na mrtvé nebo oslavy vietnamských svátků a Nového roku.

Buddhistický svatostánek v Praze nebude první podobnou stavbou v České republice. Už od letošního ledna totiž stojí podobný chrám ve Varnsdorfu. "Postavili si ho Vietnamci žijící v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde je jich nejvíce v celé republice,“ řekl Winter.

V České republice se k buddhismu hlásí dalších asi 7000 lidí

Podle něj žije v zemi legálně kolem 55 tisíc Vietnamců, v samotné metropoli žije desetina z tohoto počtu. Buddhistů je mezi nimi podle Wintera skoro 90 procent. I když někteří u nás žijí již desítky let, ke křesťanství podle Wintera konvertoval jen mizivý zlomek. Kromě Vietnamců a příslušníků dalších asijských komunit v České republice se k buddhismu hlásí dalších asi 7000 lidí.

Někteří z nich si chtějí postavit podobný chrám jako Vietnamci, a to přesto, že neoficiálních modliteben a meditačních center je v zemi poměrně dost. Na celém světě inklinuje k buddhismu, který je považován za mírumilovné a v podstatě ateistické náboženství, několik stovek miliónů lidí. Přestoupila k němu i řada známých osobností, například herec Richard Gere.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám