Hlavní obsah

Kuchtová: je možná výměna Schwarzenberga za jiné křeslo ve vládě

– PRAHA

Strana zelených pod vedením Martina Bursíka podle místopředsedkyně Dany Kuchtové v rámci vládní koalice neprosazuje zásady svého programu dostatečně. Týká se to podle ní i oblasti zahraniční politiky. Kuchtová v rozhovoru pro Právo naznačila, že by zelení v budoucnu mohli vyměnit „svého“ ministra Karla Schwarzenberga za jiný vládní úřad.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Článek

Schwarzenberg v kabinetu Mirka Topolánka (ODS) zastává post šéfa diplomacie. Nominovala ho právě Strana zelených.

„To je právě ten paradox. Máme sice ministra zahraničí, a je to dobrý ministr, ale za jinou stranu. Koncept, který prezentuje a prosazuje, není konceptem zahraniční politiky zelených. Naše zahraniční sekce ho na to mnohokrát upozorňovala, ale Karel Schwarzenberg je výrazná osobnost a více inklinuje k ODS a KDU-ČSL než k zeleným,“ řekla Kuchtová.

Na otázku, zda by exministryně v případě svého zvolení za předsedkyni zelených na sjezdu strany koncem příštího týdne požadovala odchod Schwarzenberga z vlády, Kuchtová odpověděla: „Je tady i jiná varianta. Jestliže zelení mají jinou představu o zahraniční politice než ODS a lidovci, pak by bylo logické, kdybychom neměli ministra zahraničí. Ať tedy Karel Schwarzenberg zůstane ve vládě, ale zelení by měli ve vládě být zastoupeni jinak.“

Celý rozhovor s místopředsedkyní Strany zelených Danou Kuchtovou si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám