Hlavní obsah

ČD za Studénku vyplatily první odškodné, zatím ale jen za jízdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy už vyplatily první částky odškodného cestujícím, kteří 8. srpna cestovali ve vlaku Comenius, který ve Studénce narazil do zříceného mostu. Sedm lidí při nehodě zemřelo a desítky utrpěly zranění. Peníze zatím dostali lidé, kteří požadovali vrácení jízdného.

Článek

"K dnešnímu dni jsme vyplatili víc jak 21 000 korun cestujícím, kteří kvůli nehodě ve Studénce nedojeli do cíle a obrátili se na ČD s žádostí o vrácení jízdného," řekla Markéta Krausová z tiskového odboru dopravní společnosti.

Dodala, že celkem se drahám prostřednictvím speciální telefonní linky ozvalo 109 lidí, kteří budou odškodnění žádat. Jedná se především o příbuzné mrtvých a zraněných.

"Od nikoho jsme ale zatím nedostali žádost s potřebnými dokumenty, abychom mohli peníze vyplatit. Jakmile podklady dostaneme, okamžitě vyplatíme peníze," řekla. Dodala, že dráhy se při vyplácení budou řídit občanským zákoníkem. Podle něj je potřeba doložit úmrtní list či závěrečnou zprávu po ukončení léčby.

S registrací zájemců o odškodnění začala i společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava, která most stavěla. Její mluvčí Dan Šabík řekl, zatím se na společnost obrátily čtyři desítky lidí. Další společnost Bögl & Krýsl, která měla část stavby jako subdodavatel na starost, se zatím k odškodňování nepřipojila.

Vlaky jezdí rychleji

Od pátečního poledne mohou vlaky projíždějící místem nedávné železniční tragédie zvýšit rychlost až na 120 kilometrů za hodinu.

:. Místem, kde se nehoda udála, už mohou vlaky jet rychlostí 120 km/h. foto: Právo/Pavel Karban

Na dvou poškozených kolejích byla až do dnešního dne nejvyšší povolená rychlost „padesátka“. Opravené koleje si už ale „sedly“, a tak Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) povolila v místě nehody zvýšení rychlosti.

„Koncem října, po úplné konsolidaci štěrkového lože, budou moci vlaky v tomto úseku jet původní traťovou rychlostí, což je 140 kilometrů za hodinu,“ potvrdila Anna Kodysová, vedoucí kanceláře generálního ředitele SŽDC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám