Hlavní obsah

Klaus udělil milost muži, který na internetu nabízel jeho vyoperovanou kyčel

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Prezident Václav Klaus udělil milost muži, kterého policie prověřovala v souvislosti s tím, že nabízel na internetu k prodeji údajný Klausův vyoperovaný kyčelní kloub. Prezident nařídil, aby se trestní stíhání nezahajovalo.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Prezident Václav Klaus (vpravo) při rehabilitaci na Bulovce

Článek

"Prezident se k tomu rozhodl sám, nikdo ho o to nepožádal. Chtěl tuto nedůstojnou hru prostě a jednoduše ukončit," řekl Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat. Přemyslu Donátovi, který se označoval za zprostředkovatele prodeje, hrozily až dva roky vězení za uvedení veřejnosti v omyl.

Donát po Klausově operaci uvedl, že prezidentův kloub řádně koupil. "Po hospodách je občas možné od připitých zdravotníků koupit i jiné věci," řekl Donát TV Nova. "Kloub máme, ale teďka je momentálně na tý plastinaci. Majitel ho nemá u sebe. Přijde někdy do tejdne snad," řekl Nově k nákupu orgánu.

Proti možnosti, že by někdo mohl Klausovu kyčel získat, se okamžitě ohradil lékař Pavel Dungl, který Klause operoval. Ústav patologie na Albertově na konci července potvrdil, že prezidentův kloub prozkoumal a poté ho spálil.

Prezident postoupil výměnu kyčelního kloubu na začátku června, poté strávil 16 dní v nemocnici na Bulovce, kde operace proběhla. Následně se přemístil do rehabilitačního centra Malvazinky, kde vydržel asi tři týdny. Zotavovat by se Klaus měl zhruba do začátku září.

Reklama

Výběr článků

Načítám